Címlap Politika Minden fontos...

Minden fontos információról tudhat Pécs polgármestere, de miért állítja ennek ellenkezőjét?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint egy hónapja szinte az összes nyilvános megszólalásában elmondja Pécs polgármestere azt, hogy nem jut elég információhoz a COVID-járvánnyal kapcsolatban. Ennek emlékezetes pillanata volt az ATV-s panaszkodás, de legutóbb épp vasárnap mondta el ugyanezt az RTL Híradónak. Sok egyéb mellett emiatt beszélt arról is, hogy mit miért nem lehet megcsinálni Pécsen.

„Pécs magára maradt”, „a kormány nem segít” – ezek rendre visszatérő kijelentései Péterffy Attilának, aki azt mondja, nem tud igazán jó döntéseket hozni, mert az „információhiány őrületes hibákat tud okozni „.

Mások tudják, vagy tudni vélik

Tele a Facebook polgármesterekkel, akik naponta jelentik be a városukban az újabb és újabb betegeket; védőfelszereléseket, ilyen-olyan csomagokat. Néha persze egyik-másik kissé túlzásba is esik, főleg, ha még össze is keveri más betegségekkel a koronavírust, vagy magának tulajdonít olyan sikert, amely nem is biztos, hogy az övé.

Tehát az mindenképpen pozitívnak tekinthető, hogy Péterffy nem tett feleltőlen kijelentéseket legfontosabb kommunikációs csatornáján – a saját közösségi oldalán, mégha panaszkodik is állandóan.

Az nagy kérdés persze, hogy

ha a szakmai ajánlások szerint mindenkit potenciális betegnek vagy vírus-hordozónak kell tekinteni (ezért van kijárási korlátozás és a kötelező távolságtartás), akkor miért fontos tudnia azt egy polgármesernek, hogy hol mennyi beteg van? Sokkal inkább a helyi egészségügyi ellátórendszernek kell ezt tudnia.

Ám ők tudják is: a PTE minden nap pontos jelentést tesz erről az Operatív Törzsnek.

Tájékoztatja-e a PTE a polgármestert?

Feltettük ezt a kérdést az egyetemnek, de nem kaptunk rá egyértelmű választ. Kérdésünkre, miszerint mi az oka annak, hogy a PTE nem tájékoztatja a polgármestert az aktuális helyzetről? Van ennek szakmai oka, vagy nem is érkezett a PTE-hez ilyen jellegű igény, érdekes választ kaptunk. Az egyetem ugyanis a következőt írta nekünk:

A Pécsi Tudományegyetem és Pécs városa között mindig partneri volt a viszony, ma sincs ez másként. Több olyan terület van, melyen a két fél együttműködik, vagy a közeljövőben együttműködést tervez.

A jelenlegi veszélyhelyzetben és kifejezetten a járványügyi kérdéseket illetően a PTE az Operatív Törzsnek és az illetékes hatóságoknak köteles információt szolgáltatni. 

A további tájékoztatást a hatékony kommunikáció érdekében az Operatív Törzs koordinálja.

A „köteles” szót mi emeltük ki, mert

ez a mondat jelentheti azt is, hogy az Operatív Törzsnek köteles ugyan információt szolgáltatni a PTE, de ezt a város polgármesterének „szívességből” is megteheti az egyetem.

Tehát küldtünk egy pontosító kérdést az egyetemnek, de erre már csak annyi válasz érkezett, hogy „benne van a válasz” az előzőben, és megismételték, hogy további tájékoztatást a hatékony kommunikáció érdekében az Operatív Törzs koordinálja.

A PTE eddig is adott jó tippeket, most miért hallgatna?

Azért is kérdeztünk rá a fenti sejtelmes válaszra újra az egyetemnél, mert a PTE – amely minden hiteles információ birtokában van a COVID-járvány helyi információt illetően – eddig is segítette az új városvezetést (is) konkrét ötletekkel. Most miért ne adna naprakész információt a polgármesternek?

Péterffy Attila maga ismerte el korábban, hogy az egyetemről jött a vakcinagyár ötlete, és tegnap az RTL híradóban is elmondták, hogy a tesztek beszerzéséhez is a PTE egyik pécsi virológus profeszorra adta a tippeket.

Úgy tudjuk, hogy a pécsi maszkok gyártásához is köze van a PTE-nek, nem véletlenül.

Az RTL Híradó anyagában egyébként az is is elhangzik, hogy a polgármesterek maguk kutatják fel a beszerzési forrásokat. De ki másnak kellene?

Fölfelé mutogasunk vagy inkább előre?

Elvárható lenne-e a gyors és naprakész kormányzati tájékoztatás ilyen helyzetben? Erre a kérdésre vélhetően egyetlen épeszű ember (vagy döntéshozó) sem mondaná azt, hogy nem. Vagyis igenis fontos az, hogy egy-egy polgármester a legfontosabb információk birtokában legyen. Ám, hogy mik is ezek az információk, az vélhetően minden településnél más és más, hiszen egyik település sem egyforma.

A kérdés tehát inkább az, hogy ehhez szükség van-e a kormányra, amely országos szinten koordinálja a járvány elleni védekezést;

vagy sokkal inkább helyben kellene felkutatni a helyi válaszokat; amelyeket a helyi adottságok (rendelkezésre álló pénz, munkatársak, autók, eszközök, stb.) alapján tud csak meghozni egy-egy városvezető?

Ha valaki kíváncsi arra, hogy más városokban hogyan folyik a védekezéssel kapcsolatos munka és tájékoztatás, akkor ITT van egy példa, de EZ SE rossz, és még Szegedet is ide vehetjük nyugodtan. Ezekben (és még számos ilyen városvezetőt találni) a vezetőkben az a közös, hogy nem fölfelé mutogatnak egyfolytában, hanem inkább előre.

„Hetekkel ezelőtt” – az ellentmondás

Zárásként felfedezhető egy komoly ellentmondás Péterffy Attila kommunikációjában. Az összes kritikára és/vagy segítség felajánlásra, kérésre, amelyet kapott, szinte minden válaszában szerepel egy állandó mondat, amely így kezdődik: „Már hetekkel ezelőtt…” felkértem, elindítottuk, megrendeltük, stb. Vagyis ezzel azt sugallja a polgármester, hogy idejét múltak a kritikák vagy az esetleges felajánlások, javaslatok, kérések. Fogadjuk ezt el!

Ám, ha hetekkel ezelőtt minden szépen elindult a maga útján Pécsen, és nem csak a kritikákat, kéréseket követően, akkor most pontosan milyen válaszokat és információkat hiányol majdnem minden nap a polgármester?