Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs-Pogányi Repülőtér tette közzé közösségi oldalán a menetrendet és a repülési tudnivalókat. Az internetes jegyvásárlásra még 5 hónapot kell várni, addig marad a telefonos helyfoglalás! Az árak sem úgy alakulnak, mint ahogy tervezték, egy retúr jegy Máltára körülbelül 62 ezer, Münchenbe 130 ezer forint lesz.

A repülőgép az előzetes tervek szerint március 26-tól kedden és pénteken reggel érkezik Máltáról, majd elrepül Münchenbe, ahonnan Pécs érintésével visszatér Máltára. Május 15-től szerdánként korfui járatot is terveznek, amit szintén összekötnének a müncheni reptérrel.

„A fedélzetre 1 db, maximum 7 kg-os kabintáska vihető fel (40x30x22 cm). A jegyár tartalmaz egy feladott poggyászt, amelynek súlya maximum 15 kg. További 15 kg súlykeret vásárolható a kapacitások függvényében. Repülőjegyeket a légitársaság weboldalán, illetve appon március 1-től lehet majd foglalni és hamarosan megkezdődhet a jegyértékesítés is a szerződött utazási irodai partnereknél. A következő napokban további információkkal szolgálunk és bővebb tájékoztatást adunk a jegyértékesítésről, illetve további a járatokhoz kapcsolódó egyéb tudnivalóról” – olvasható a pécs-pogányi reptér közösségi oldalán.

Különös, hogy az Universal Air ezt az információt valamiért nem tartotta fontosnak reklámozni, ahogy azt sem, hogy milyen nagyszabású terveik vannak Péccsel, Münchennel és Korfuval. Közösségi oldalukon az utolsó bejegyzés az új repülőgépük megérkezéséről jelent meg január hatodikán, amit 30-an lájkoltak – köztük ők maguk is.

A magyar sajtón kívül még sehol nem találtuk az új járat hírét, pedig minden bizonnyal a müncheniek és a máltaiak is szívesen repülnének Pécsre.

Elkészült az első reklám, de még nem posztolták

A Pés-Pogányi Repülőtér nem volt hajlandó nyilatkozni a Pécs Aktuálnak, de megkérdeztük a müncheni és a máltai repülőteret is, hogy mit tudnak a pécsi járat indításáról. Münchenben megerősítették a tervet, Máltán nem.

„Megerősíthetjük, hogy a Universal Air járatokat tervez München és Pécs között” – közölte a Pécs Aktuál kérdésére Corinna Born, a müncheni repülőtér vállalati kommunikációs és nemzetközi médiakapcsolatok igazgatója, aki maga is csak ennyit tudott a tervekről.

Máltán azonban még ennyit sem tudtak tervezett járatokról.

„Jelenleg nincs közvetlen járat Málta és Pécs között és nem is áll rendelkezésünkre ilyen információ a tervekről”

– közölte kérdésünkre a máltai repülőtér sajtóirodája.

Közben komoly fizetéssel toboroz légiutas-kísérőket a Málta-Pécs-München járatot bejelentő Universal Air légitársaság. A hirdetést egy hete tette közzé a cég közösségi oldalán.

„Az Universal Air örömmel jelenti be, hogy ügyfélközpontú Senior és Junior légiutas-kísérőket keresünk Málta gyönyörű szigetén működő csodálatos csapatunkba. A Universal Air egy új menetrend szerinti légitársaság, amely a Földközi-tengeren és azon túlmenően kiszolgálja modern, gyors és üzemanyag-hatékony Dash 8-400 turbólégcsavaros repülőgépeinket” – így szól a hirdetés, amire bárki jelentkezhet, de azért van néhány elvárás.

Olyan feltételeknek kell megfelelni egyebek mellett, mint az egyéves repülési tapasztalat, az angol nyelvtudás és tudni kell 25 métert úszni segítség nélkül. A fizetés évi legkevesebb 10 millió forint és ehhez 9 szabadnap jár havonta.

Az Uviversal Air-nek is feltettük kérdéseinket, válaszukban megerősítették a terveiket.

„Az első járat március 26-án indul, jelenleg minden kedden és pénteken tervezzük a máltai és müncheni járatainkat. A közvetlen foglalási telefonszám február 12-én, hétfőtől lesz elérhető: +356 212 55 212. Az azt követő héten már helyi magyar számunk is lesz.

A tervek szerint július elejétől működik majd a weboldalunk és egy mobilalkalmazás, amelyen keresztül az utasok közvetlenül tudnak majd jegyet venni.

Nagyobb létszámú foglalásokat a pécsi utazási irodákon keresztül lehet intézni. Kezdetben egy út Pécsről Máltára 79 euró, egy út Münchenbe pedig 159 euró lesz. Amint az új online foglalási rendszer életbe lép, a jegyek árazása dinamikusan történik, így minél korábban foglal valaki, annál jobb lesz az ár” – nyilatkozta a Pécs Aktuálnak Chris Lucas, az Universal Air kockázatkezelési igazgatója.

A Universal Air gépe a Flightradar adatai szerint közben folyamatosan repül a Málta, Lamezia Terme, Comiso (Szicília), Lampedusa, Málta útvonalon, de a repülések nem nyilvánosak, az érintett repülőterek weboldalain az indulások és az érkezések között nem szerepelnek, jegyvásárlás nem lehetséges.