Címlap Kultúra Újra feltenné...

Újra feltennék Pécset Európa kulturális térképére

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi képzőművészet „branddé válása” és „nemzetközi értékkel bíró kortárs kiállítások bemutatása” is szerepel a Zsolnay Örökségkezelő kezelésében lévő két kiállítótér, a Pécsi Galéria és az m21 Galéria tervei között. Cél, hogy Pécs újra felkerüljön Európa kulturális térképére, ezt erősíti önálló divízió létrehozása, és ezt segíti tanácsadóként két idehaza és külföldön is elismert kurátor, Kozma Zsolt és Petrányi Zsolt munkája is.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján számolt be a ZsÖK Galéria Divízió megalakulásáról. Az új egység Fekete Vali vizuális művészeti vezetésével azon dolgozik, hogy

markáns arculatot kapjanak a kiállítóhelyek és új lehetőségeket teremtsen a helyi művészeknek. Cél továbbá a pécsi alkotók külföldi bemutatkozásának menedzselése, valamint hazai és nemzetközi együttműködési rendszerek kialakítása is

– tudtuk meg.

Ezeknek a céloknak a megvalósításában közreműködnek majd az m21 Galéria művészeti tanácsadói: Kozma Zsolt, független kurátor, az Inda Galéria művészeti vezetője (Brüsszel) és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményének főosztályvezetője. A két tapasztalt, nemzetközileg is ismert és elismert kurátor immár a 2021-es koncepción is dolgozik, amely egyik kiemelkedő eseménye a ’80-as évek undergroundját és a második nyilvánosság művészetét bemutató kiállítás lesz.

Legyen brand a kortárs pécsi képzőművészet

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere elmondta, a várost évtizedeken át hazai és nemzetközi szinten is ismertté tette az itt folyó kiemelkedő képzőművészeti tevékenység. A város maximálisan támogatja a Galéria Divízió célját, hogy a kortárs pécsi képzőművészet branddé válva folyamatosan és markánsan jelenjen meg az ország több pontján csakúgy, mint külföldön. Bognár kiemelte:

a városvezetés célja az, hogy Pécs újra felkerüljön az ország és Európa művészeti térképére, a képzőművészetnek pedig ebben nagyon komoly szerepet szán.”

Mindemellett fontos, hogy a Pécsi Galéria és az m21 se csak kiállítótér legyen, hanem a tárlatok mellett különböző célcsoportoknak és korosztályoknak szóló programokat is kínáljanak. Ezek célja többek között a gyerekek és fiatalok vizuális kultúrájának fejlesztése művészetpedagógiai foglalkozásokkal, valamint a fiataloknak és az ifjúsági szubkultúráknak szóló kiállítások szervezése.

Ilyen programegyüttesnek ígérkezik jövőre a francia street art művész, Atlas kiállítása, valamint a budapesti Deák 17 Galéria a gördeszka kultúra történetét, pécsi jelenét és múltját is felvonultató Az utca nem játszótér című utazó tárlata a belvárosi kiállítóterekben.

Szigorúan 18+

Kimondottan és szigorúan felnőtteknek, 18 éven felülieknek szól április közepétől a Pécsi Galériában Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szőllősi Géza közös kiállítása, A test ördöge, amely a test, az anyag és a lélek, a szellem kettőségeit és ellentéteit leplezi le mindhárom alkotó egyéni stílusából fakadó eszközökkel.

Március elejétől Keresztes Zoltán pécsi születésű fotóművész, pszichiáter Utak című tárlata látható itt, ősszel pedig a pécsi Tűzoltó-műterem alkotói mutatkoznak be legfrissebb munkáikkal.

A Pécsi Galéria több mint 40 éve létezik, önmagában is brand már régóta. Mi ezt szeretnénk feléleszteni, folytatni mind a két nagy és a két kisebb kiállítótér összehangolt működésével”

– fogalmazott Fekete Vali. –  Ezért a divízió célja, hogy jól megkülönböztethető karaktere legyen egy-egy kiállítótérnek.

A Széchenyi téri Pécsi Galériában többnyire a pécsi, illetve Pécshez valamilyen formában kötődő nagyobb, illetve korábbi hagyományokat követve kisebb országos kiállítások jelennek majd meg. Így például a Pécsi Galéria mindig a Zsolnay Fényfesztivál egyik helyszíne lesz, a képzőművészet oldaláról közelítve a fényalkotásokhoz, de itt elevenítik fel az országos kerámia- és nemzetközi plakátbiennálékat is.