Címlap Kultúra Milyen volt s...

Milyen volt szeretett városunk, Pécs a dualizmus korában? Most megtudhatjuk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Június 9-én, csütörtökön a Városháza közgyűlési termében tartják meg a Pécs története nagymonográfia 6. kötetének bemutatóját, amelynek címe: Iparosodás – polgárosodás. Pécs a dualizmus korában (1867-1918).

„Ez a könyv az olvasók többségének – s hamarosan mindnek – szép és tanulságos történelmi munka, amelyhez lehet érzelmileg is viszonyulni, ahogy a középkori, a török vagy a barokk Pécshez is. A hatalmas forrásanyag, a képek közel hozzák a modern Pécs alapításának korát, s mindez a ráismerés örömét adhatja azoknak, akik ezeken az utcákon járnak. Ők egy más városból néznek vissza. A hőskortól folyamatos gazdasági és társadalmi szövetet a szocialista államosítás szétrombolta. Egyrészt a jellegzetes iparok (a Zsolnay, a pécsi kesztyű) eltűntek; másrészt a szén- és uránbányászat hirtelen túl nagyra is növelte a várost, társadalma megváltozott. Szüleim nemzedéke még fenntartott egyet-mást a régi Pécs világából; s örülök, hogy ennek ízét még érezhettem” – írta előszavában a Pécsett született Sólyom László, Magyarország korábbi köztársasági elnöke.

A kötetben a korábban született gazdag szakirodalom – könyvek, tanulmányok és forráskiadványok – eredményeit hasznosítva és új alapkutatásokkal kiegészítve adnak a szerzők adatgazdag, az összefüggéseket, Pécs országon belüli, korabeli pozícióit is feltáró képet erről az eseményekben gazdag, meghatározó folyamatokat elindító korszakról. A széles olvasóközönségnek is szóló könyv szövegét összesen 340 színes és fekete-fehér ábra (korabeli fotó, diagram, grafikon, rajz), 48 táblázat és 13 térkép teszi szemléletessé, a szellemi értékeken túl esztétikai élményben is részesítve az olvasót. A magyarul nem tudók a részletes angol nyelvű rezüméből ismerhetik meg a kötet tartalmát.