Címlap Kultúra Nem tudod, mi...

Nem tudod, mit csináljatok gyereknapon? Segítünk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei évben pünkösdvasárnap tartják a gyermeknapot és sajnos a járványhelyzet miatt ebben az évben elmaradnak a gyereknapi rendezvények a városban. Mi viszont összeszedtünk néhány jó kis programötletet.

Gyermeknapot  már a 20. század első évtizedében is rendeztek Magyarországon, majd a húszas években vált rendszeressé az, hogy május vagy június valamelyik napját gyermeknappá nevezték ki. 1931-től már egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek, többnyire május első felében, mégpedig 1943-ig Nemzeti Gyermekhét néven.  1950-től 1953-ig június első vasárnapján, 53-tól pedig a mai napig minden május utolsó vasárnapján tartjuk a gyermeknapot. Az ünnep célja hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, helyzetére, sajátos világukra.

Pécsett eddig minden évben egy nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték ezt a napot, azonban ez ebben az évben a járványhelyzet miatt elmaradt. Mi viszont összeszedtünk néhány programötletet, ha nem tudod mit csináljatok a gyerkőccel.

Nézzétek meg Fügét, Bálintot, Donkát, Tibit!

Gyereknapon is vár a Pécsi Állatkert 19 óráig, ahol többek között megfigyelhetitek a park legfiatalabb lakóját, Fügét a bölényborjút, Bálintot a vízilót, Donkát és Bonifácot a két borjúfókát, Lunát a lámát vagy akár Tibit, az állatkert legnagyobb teknősét. Fontos, hogy a mecseki parkban is van néhány óvintézkedés, amit be kell tartani, ezekről ITT tudsz tájékozódni.

Forrás: pecszoo.hu

Irány a Mecsek!

Rengeteg túraútvonal közül tudtok választani, ha útnak indulnátok, amikről itt írtunk. Sokan pedig egy-egy kilátót vesznek célba. A legközkedveltebb a Tubes, a Kis-Tubes-kilátó, a János-hegyi kilátó, valamint a Flóra-pihenő. Ez hely napjainkban nagyon felkapott lett, hiszen itt nagyon menő insta képek készülhetnek a hintának és az elképesztő kilátásnak köszönhetően.

Forrás: Facebook, Kassai Petronella fotója

Bírjátok az extrém helyzeteket?

A Mecsekextrém Park is várja a családokat a hosszúhétvégén, gyereknap alkalmából pedig a 14 éven aluliaknak plusz ajándékkal készülnek. Fontos, hogy itt is van néhány óvintézkedés, amit be kell tartani, ezekről itt olvashatsz.

Irány a Zselic!

Már jár az almamelléki kisvasút is, a Zselici Csühögő, amely az ország egyik legrégebbi, keskeny nyomtávú vasútja.  Almamellék és Sasrét között közlekedik egy völgyön át, 6 kilométer hosszban.  Ha esetleg megnéznétek, utaznátok egyet a kisvasúton, mindenképpen jelentkezzetek be online!

Forrás: Facebook/Almamelléki kisvasút

Láttátok már Máré várát?

Márévár egy 1316 előtt épült kicsiny erősség a Mecsek hegység északi részén, 340 méter magasan. A járművel érkező látogatók a Pécs-Hird és Szászvár közti 6541-es úton tudják megközelíteni, az útról a Magyaregregy-Zobákpuszta közti szakaszon, Magyaregregy központjának legdélebbi házaitól mintegy 800 méterre, kelet felé letérve érhető el a vár.

Forrás: Wikipédia

Egy kis tanulás is belefér még a napba!

A közelmúltban újították fel a Drótszamár Kerékpáros KRESZ parkot, ahol a kihelyezett táblák, az útra festett jelölések segítségével megtanulhatjátok, hogyan kell közlekedni a városban, a forgalomban. További infó itt.

Ha pedig inkább otthon maradnátok a rossz idő miatt:

Pörögj a Bóbita Bábszínházzal!

A Ciróka Bábszínház kezdeményezésére, gyermeknap alkalmából az ország 13 bábszínháza összefogott, és egy közös, egész napos programot talált ki. Este 21 óráig nézhettek bábszínházi előadásokat, többek között 14-15 óra között a Bóbita Bábszínház „Az aranyecset” című bábelőadást tekinthetitek meg. További részletek ITT.

Süssetek valamit együtt!

Itt az eperszezon, Császár Norbert pécsi cukrász pedig segít is abban, milyen epres süteményt tudtok otthon könnyedén elkészíteni.

Eperkrémes kocka

Hozzávalók egy 20 x 30 körülbelül cm-es tepsihez:
A tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg zsír (vagy 15 dkg vaj)
5 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl reszelt citromhéj csipet só
A töltelékhez:
20 dkg eper
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
10 dkg liszt
1/2 citrom leve
A díszítéshez:
félbevágott eperszemek
1 csomag tortazselé
Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt vagy vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Ezután gyúrjuk össze. (Ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá). Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe). Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon 15 perc alatt süssük elő.

Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni. A töltelékhez Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és botmixerrel pépesítsük, majd ezt epret tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután állandó keverés mellett, öntsük hozzá a lisztet, majd szintén keverjük csomómentesre. A kihűlt tészta tetejére öntsük rá a simára kevert tölteléket.

Tegyük vissza a sütőbe, és közepes hőfokon 30-35 perc alatt süssük készre. (A sütési idő felénél takarjuk le sütőpapírral a tetejét, nehogy túlbarnuljon, esetleg megégjen a teteje.) A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. Ezután tegyük vissza a tepsibe, majd a sütemény tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, és öntsük le tortazselével. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen megdermedni a tetején a torta zselét.

Kézműveskedjetek!

Készítsetek el otthon valamit együtt, például egyedi virágokat! Ehhez nem lesz másra szükségetek mint szívószálra vagy hurkapálcára, színes papírra, ragasztóra.

Elkészítés:
A színes papírt hosszába tűrjétek félbe, majd a szélét vagdossátok be, mintha egy fésű lenne. Ezután nincs is más dolgotok, mint az alját beragasztózni és feltekerni a szívószál vagy a hurkapálca végére. Kész is vannak a szirmok. Ezután vágjatok ki egy levél formát, amit ráragasztotok a szirmok alá, és el is készült a virágotok.

A legjobb, ha hajlítható szívószálat használtok és így mozgatható lesz a virág feje, valamint nem szükséges színes papír, simával is jó lehet, ez viszont több időt vesz igénybe, hisz a gyerkőc maga döntheti el, majd színezheti ki a virágot.

Jó szórakozást!