Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A címben felsorolt három dolog csupán keskeny szelete annak, ami a Pécsre érkezőket és a helyieket várja a nyári szezon alatt. Próbáltunk a hétfői sajtótájékoztatóból csemegézni, ahol arról beszéltek: Pécs nyitva. Elhangzott az is, hogy a fesztiválok nyara lesz az idei, minden napra jut program Pécsett, amelyek iránt főleg a belföldi turisták érdeklődnek.

Június: Sétatér, Mecsek Rallye és végre nyit a Hullámfürdő

A pécsiek által szeretett és jól megszokott „kipakolós programsorozat” június 22-26-ig tart majd a Sétatéren. Ingyenes koncerteket ad Ganxsta Zolee és a Kartel, Anna and the Barbies, Oláh Ibolya és a Besh o droM. Lesz kerti mozi is június 26-tól két héten át, ami újítás a szervezők részéről. Az árusok pedig július 10-ig maradnak a portékáikkal a Szent István téren.

A Mecsek Rallye június 22-25. között borzolja majd a kedélyeket a mecseki szerpentineken. Magyarország legnagyobb múltjával rendelkező raliversenyét idén 55. alkalommal rendezik meg. Bár ez nem hangzott el a sajtótájékoztatón, de azok, akik csobbannának Pécsett, jó hír, hogy június 3-án nyit a Hullámfürdő (nincs gyermekmedence) és június 15-e környékén a Pollack strand. Az orfűi akvapark idei kinyitását nem támogatja a pécsi városvezetés. Erről ITT ÍRTUNK.

Július: érkezik a Fényfesztivál új helyszínekkel

Július 7-10-ig lesz a Fényfesztivál. A szervezők 100 ezres látogatói számra számítanak, ezért idén próbálják „széthúzni” a rendezvényt és levinni azt az új Vásárcsarnokhoz. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az épülettömbre, amelynek átadása júliusban lehet. Az Árkád parkolóját is megnyitják éjszakára, valamint a gyerekeknek a bevásárlóközpont mellett található játszóteret is kivilágítják.

Augusztus: Szamárfül, Múzeum Utca plusz, Kodály Aperitif kérdéses

Bár tavaly nagy reményeket fűztek a Kodály Aperitifhez, idén már nem biztos, hogy megtartják. Mindenesetre lesz augusztus 20-a köré szervezett rendezvény, amit újra a belvárosba visznek majd. Ez lesz a Múzeum Utca plusz, ahol irodalmi beszélgetések, esti koncertek és gyermekprogramok lesznek. A családok nagy örömére idén is megmozgatja a gyerekeket a Szamárfül Fesztivál augusztus 26-28-án. Jön még a Youth Sports Festival, az esemény szervezése még zajlik, így csak annyit tudtak közölni, hogy a város több pontján több ezer fiatal sportol majd. Várjuk.

És mi vár ránk még májusban? Hát, az űr!

Az sem elhanyagolható, hogy a következő két hétvégén is számos program közül válogathatunk. Lesz a régészet napja, valamint megnyílik egy grandiózus tárlat Alternatív kozmoszok címmel. A 450 millió forint értékű tárlaton 65 művész 250 alkotása látható. Valamint érkezik a városi gyermeknap, ami idén új helyszínre a Zsolnay-negyedbe kerül.

Városi gyermeknap: játszótérré változik a Zsolnay-negyed

Május 28-án és 29-én játszótérré alakítják a kulturális negyedet, lesz interaktív űrállomás, de a benzingőz szerelmeseinek motoros bemutatóval is készülnek a negyed parkolójában (ROOM bisztrónál).

Ami még nagy kedvencünk, bár nem szorosan kapcsolódik a programokhoz, az a SÖRTÉRKÉP! Egy olyan online felületet hoznak majd létre, ami segítségével a szomjas vándorok megtalálják majd a pécsi sört árusító helyeket.