Címlap Podcast Európa negyed...

Európa negyedik legbefolyásosabb politikusának választotta Orbán Viktort a Politico

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mert Orbán Viktor "működteti a dolgokat" - írja a brüsszeli politikai csúcslap.

„Miközben az ellenzék szerint az uniós vétó miatt a magyar miniszterelnök végképp elszigetelődött az Unióban, eközben a kormánypárti elfogultsággal éppen nem vádolható Politico ma Európa negyedik legbefolyásosabb politikusának választotta Orbán Viktort, aki

ezzel megelőzi a listán többek között a francia elnököt.

Miközben az ellenzéki szivárványkoalíció tagjai napok óta azzal riogatnak, hogy a miniszterelnök ki akarja vezetni hazánkat az Unióból, eközben Orbán Viktor folyamatosan egyeztet az Unió és a tagállamok vezetőivel, hogy a magyar érdekek maradéktalan figyelembe vételével szülessen megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról.

Tudják: “Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.” – írta mai posztjában Varga Judit igazságügyi miniszter.

A hírről az Index is beszámolt, szerintük ez az e heti, magyar és lengyel vetóval fenyegetett uniós csúcs előtt még kevésbé érdektelen, mint egy-két hete lett volna. 

Angela Merkel német kancellárt jelölte meg a Politico az év európai emberének: ő az „összetartó kapocs”. 

A magyar miniszterelnök pedig azok kategóriájában szerepel, akik „működtetik a dolgokat”

– szemlézi a Politico-t a lap.

Az első helyre ebben Giuseppe Conte olasz kormányfő került, akinek feladata, hogy ne dőljön be az EU egyik legeladósodottabb gazdasága, a második Emer Cooke, a koronavírus-járvány idején felértékelődött Európai Gyógyszerügynökség első embere, a harmadik pedig Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke. Az ötödik Emmanuel Macron francia államfő lett. Recep Tayyip Erdoğan török elnök a hatodik, Boris Johnson brit kormányfő pedig a kilencedik a sorban. 

Álmodók

Ursula von der Leyen (német) európai bizottsági elnök és Jens Stoltenberg (norvég) NATO-főtitkár az álmodók kategóriájában végzett az első két helyen.