Címlap Politika A német kormá...

A német kormány is befagyasztaná a magyar EU-pénzek egy részét, Orbán Viktor kormányülést hívott össze szombaton

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy fenntartják a 3000 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás befagyasztására tett javaslatot, a német EU-ügyi miniszter este közölte, hogy támogatják ebben a Bizottságot.

„A jogállamiság az európai egységünk és szolidaritásunk alapja. Az Európai Bizottság arra jutott, hogy Magyarország ááltal hozott korrekciós intézkedések nem elegendők az európai uniós pénzek védelméhez. Támogatjuk a Bizottság azon javaslatát, hogy a Magyarországnak szánt forrásokat mindaddig visszatartsák, amíg azok veszélyben vannak”

– írta ki Twitter-oldalára Anna Lührmann német EU-ügyi államminiszter péntek este, vette észre a HVG.

Lührmann az Európai Bizottság azon pénteki levelére utal – írja a lap, amelyet Johannes Hahn költségvetési biztos küldött körbe a tagállamok nagyköveteinek, és amelyben azt javasolja, hogy mivel a magyar kormány az ősszel hozott intézkedéseivel sem teljesítette a Bizottság által kért, a közpénzek átláthatóságát biztosító elvárásokat, ezért fenntartja korábbi megállapításait és továbbra is 7,5 milliárd euró, mintegy 3000 milliárd forint uniós forrás befagyasztását javasolják a Magyarországnak szánt uniós pénzekből, az úgynevezett kohéziós alapokból.

A német EU-ügyi államminiszter három hete még csak annyit mondott, hogy Németország várja az Európai Bizottság véleményét arról, hogyan hajtotta végre Magyarország a korábbi ajánlásokat, illetve arról, mit tett az uniós finanszírozások védelmének biztosítása érdekében. Ugyanő volt azonban az, aki szeptemberben a magyar kormány

Szombati kormányülés

Hogy van-e köze, vagy nincs a német kormány bejelentéséhez, azt nem tudni, de Orbán Viktor szombaton kormányülést hívott össze. Erről azt írta közösségi oldalán:

Magyarország minden vállalást teljesített, amiben megállapodott az Európai Bizottsággal. A brüsszeli bürokraták újabb feltételeket támasztanak, ránk akarják erőltetni az akaratukat a bevándorlás, a szankciók és a gender kérdésében is. Magyarország teljesíti a vállalásait, de a bevándorlás, a gender és a szankciók kérdésében nem Brüsszel, hanem a magyar emberek érdekeit képviseljük.