Címlap Politika Átment az üze...

Átment az üzenet: a lengyel kormány mégsem akar már vétózni!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor egyedül maradt a csatában. Péntek reggel reagált a hírre. 

Lengyelország kész feladni a vétószándékot az EU 2021-2027 költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is – írja a HVG a Reuters alapján, a lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva. Jaroslaw Govin azt közölte:

kormánya hajlandó elfogadni az összesen 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagról szóló megállapodást azzal a feltétellel, hogy ahhoz egy részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

Govin az Európai Bizottság több vezetőjével tárgyalt, ezt követően közölte újságírók előtt: “tudatosult bennünk, hogy ha vétót emelünk, akkor az új büdzsé helyett egy olyan megoldás lép életbe, ami nem lenne előnyös a számunkra”.

Azt is világossá tette – az unió kb. összes vezetőjéhez hasonlóan -, hogy a lengyelek és magyarok által ellenzett jogállamisági mechanizmus újratárgyalása nem lehetséges. Ezért

beérik a magyarázó szöveggel, amelynek célja, hogy világossá tegye: a szabályozás nem alkalmazható arra, hogy nyomást gyakoroljanak a tagállamokra bármilyen más területen, mint az uniós források menedzselése.

A lengyel bejelentés után a lap megkérdezte a magyar kormány álláspontjáról a miniszterelnök szóvivőjét, de egyelőre nekik nem válaszoltak. Reagált viszont pénteken reggel a Kossuth Rádióban a magyar miniszterelnök. Röviden: folytatja a harcot, de szerinte nincs egyedül sem:

A magyar és a lengyel kormány november végén jelentette be: az uniós források lehívásához kötött jogállamisági feltételrendszer elleni tiltakozásul nem csak az erről szóló rendeletet nem szavazzák meg, de készek vétózni a költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló megállapodást is. Mivel ez utóbbiak egyhangúságot követelnek meg, a kérdésről egyelőre nem szavaztak a tagállamok vezetői.

Hogy a lengyel álláspont megváltozásának van-e köze a brüsszeli meleg szexorgiához, amiben Szájer József megbukott, és a hírek szerint számos lengyel politikus is érintett, azt egyelőre hivatalosan nem lehet tudni. Nagyon valószínű ugyanakkor, hogy igen.

UPDATE: