Címlap Politika Átrajzolták P...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál információi szerint az elmúlt hetekben átrajzolta az önkormányzat az eddig megszokott választási körzetek határait Pécsett, így a szavazókörök megváltoztatásával változhatnak a politikai esélyek is. Hogy pontosan hogyan szabták újra a körzeteket, arra egyelőre várni kell, mert még nem hozták nyilvánosságra az új határokat: az önkormányzat honlapján a vonatkozó menüpontban csak egyetlen határozatot tudtunk elolvasni, a többi menüpontot nem tudtuk megnyitni.

Kevesebb körzet, kevesebb képviselő

Pécs lakosságszáma immár 139 ezer alá esett, emiatt annyi biztos, az eddigi 18 helyett jövőre már csak 17 egyéni választókörzet lesz Pécsett, és heten kompenzációs listáról tudnak majd beülni a közgyűlésbe. Vagyis összesen 24-en alkotják majd az új testületet a jövő nyári választások után hónapokkal, ugyanis 2024 októberében állhat majd fel az új testület.

Új választási bizottságot is létrehoztak, de hogy kik a tagjai, az egyelőre szintén rejtély, mert az adott pont nem nyílik meg a város honlapján.

Politikai trükközésre is alkalmas lehet

A választási körzetek határainak módosítása, tologatása, újrarajzolása alkalmas lehet politikai trükközésre is, hiszen a valasztas.hu adatbázisa alapján utcára pontosan tudni lehet, hogy a lakók merre húznak politikailag.

Bár a törvény szerint arányosnak kell lennie az egyes körzeteknek, vagyis nem lehet számottevő különbség a szavazópolgárok számában (az 5% feletti szavazópolgárszám-eltérést indokolni is kell – a szerk.), a határok kijelölése helyben dől el. Így elviekben lehetőség van arra is, hogy a jobbos utcákhoz balos utcákat kanyarintsanak, vagy fordítva – így változtatva meg némileg az esélyeket.

A fideszes városvezetés alatt kétszer is átrajzolták a határokat a lakosságszám csökkenése miatt, de ezekből akkoriban nem lett politikai botrány: az akkori ellenzék – vagyis a baloldal – egyszer sem fellebbezett az új körzethatárok miatt.