Címlap Politika Bejelentette ...

Bejelentette Péterffy Attila, hogy nyertek egy pályázatot, de kiderült, hogy ezt is az előző városvezetés nyerte

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vagy valamelyik kommunikációért felelős "digitális munkatársa" tolta túl kissé a sikerpropagandát, vagy maga a polgármester. De szerintünk inkább az előbbi. Az mindenesetre jó pont, hogy javították a minimum félreérthető, rosszabb esetben "eredmény-bitorló" szöveget.  

Rengeteg lakossági megkeresés érkezett hozzánk az elmúlt időszakban, hogy a Lámpás-patak már nem tudja megfelelően ellátni a vízelvezetést, így sok gondot okoz a helyieknek. Most pontot teszünk az ügy végére: 147 millió forintnyi EU-s forrást NYERTÜNK a patak rendezésére jelentette Péterffy Attila közösségi oldalán.

Majd valaki talán szólt neki, vagy a digitális munkatársának, vagy ő maga vette észre, de a lényeg az, hogy pár órával később változott a bejelentés szövege, mivel még az előző városvezetés nyerte meg ezt a pályázatot is.

A szerkesztési előzményekből látszik, hogy nagyjából három órán át volt kint a poszt eredetije, majd javították, pontosították a szöveget.

A Lámpás patak környékének rendezésére még 2016-ban adott be pályázatot az előző városvezetés, 147,9 millióra pályáztak, a program 100%-ban támogatott. A honlapon fellelhető szöveg szerint

a projekt kivitelezési munkálatai eredményes eljárás esetén 2020 harmadik negyedévében indulhatnak meg.

Ez történt meg most, ezt jelentette be lényegében Péterffy Attila – vagy valamelyik kommunikációért felelős digitális munkatársa.

Forrás: Pécsi Városfejlesztési Zrt.

A leírás szerint az Önkormányzat célja a projekt megvalósításával az volt, illetve most is az, hogy „a Lámpás patak környezetében évtizedek óta fennálló csapadékvízelvezetési problémát megoldja. A fejlesztés során a legfőbb cél, hogy a patak keresztmetszetének vízáteresztő képessége visszaállításra kerüljön, továbbá, hogy a csapadék a lehető legkisebb károkozás mellett tudjon a befogadóig haladni.

A feltöltődések és az elburjánzott növényzet eltávolítása, továbbá a partfalak megerősítése hozzájárulnak ahhoz, hogy a vízfolyás rendezett körülmények között tudjon haladni. A nyomvonal kiegyenesítése és a kanyarokban történő parfalerősítés hosszú távon biztosítja, hogy a nagyobb mennyiségű csapadék is biztonságosan elvezetésre kerüljön.

Az esetlegesen beépítésre kerülő hordalékfogók biztosítják, hogy a csapadékvízbe bekerülő hordalék ne okozzon problémát a vízfolyás többi szakaszán.

A tervezett beavatkozások nyomán a patak Hársfa utcától Pécsi vízig tartó szakaszán visszaállításra kerül az árok keresztmetszete, megerősítésre kerülnek a partfalak, eltávolításra kerül az elburjánzott növényzet, továbbá egyes szakaszok burkolásra kerülnek. A munkálatok hatására a patak vízszállító képessége megnő, így a folyamatos hosszantartó esőzések során összegyűlő, illetve a hirtelen nagy mennyiségben lehulló csapadékvizet nagy biztonsággal el tudja vezetni. A burkolt területeken megszűnik a talajvízbe való beszivárgás.