Címlap Politika Botka László ...

Botka László lesz Orbán Viktor kihívója?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újra nekifutna a miniszterelnök-jelöltségnek Szeged polgármestere? Vannak, akik erre bíztatják.

Drámai szavak kíséretében hagyta el a színt 2017-ben az MSZP akkori miniszterelnök-jelöltje, Botka László, de többen úgy gondolják, hogy most eljött az ő ideje. Noha Botka egyre aktívabb és médiát is épít, a HVG forrásai szerint mindez nem jelenti az országos visszatérését. Karácsony közben vidéki polgármesterekkel tárgyal, amit úgy értelmeznek egyesek, hogy keresi az embert maga helyett a kormányfőjelöltségre. Több politikustársa szerint úgysem fog mást találni, így ő indul majd – írja a lap.

Több mérvadó politikus is győzködi Botka László szegedi polgármestert, hogy induljon el az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként

tudta meg a hvg.hu egymástól független, de névtelenséget kérő forrásoktól. Van, aki szerint „ő lenne egyedül alkalmas Orbán legyőzésére”.

Állítólag maga Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is győzködte Botkát a január eleji találkozójukon, de hogy ilyen valóban elhangzott-e, azt a lap egyelőre nem tudta Karácsony Gergellyel megerősíttetni.

Van, aki szerint a főpolgármester egyértelműen Botka Lászlóra utalt, mikor a Pesti Hírlapnak adott interjúban pár hónapja arról beszélt, vidéki polgármestert is el tudna képzelni miniszterelnök-jelöltként. A HVG úgy tudja,

a volt kormánytagokból és uniós biztosokból álló V21 csoport több tagja is szeretné, ha Botka elindulna a választáson.

Többen arról is beszéltek, hogy nem nyilvános kutatásokban mások mellett megmérték Botka László ismertségét/népszerűségét is. Háromról tudni, ebből kettőben nem szerepelt rosszul Botka, ha azt a részét nézték, hogy az emberek milyen típusú vezetőt képzelnek el. A harmadik, pár hónappal ezelőtti kutatás viszont azt az érzetet keltette, hogy Botkát lényegében elfelejtették az emberek, igaz, volt, aki megjegyezte, hogy ebben a tekintetben Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát leszámítva senki sem állt jól – írja a lap.

Botka feladta

Botka komoly sebet szerzett: három és fél évvel ezelőtt ugyanis a „sajátjai” buktatták meg – írja a HVG. Az MSZP – egy részének – évek óta várt reménysége 2016 karácsonya előtt három nappal egy lapinterjúban jelentette be indulását, és elég hamar keményen beleállt: Gyurcsány Ferenc nélküli közös listát követelt, amiből érződött, hogy miniszterelnök-jelölti karrierje gyorsan véget fog érni, ugyanis a Gyurcsány nélküli forgatókönyvben befolyásos szocialista politikusok sem hittek, az akkori pártelnök, Molnár Gyula ezt nyíltan ki is mondta.

Az sem segített Botkának, hogy 10 hónappal a választás előtt le akart számolni a szocialista pártbeli „belső fideszesekkel”, és félreérthetetlenül árulózta a párt egyik legbefolyásosabb emberét, a jelenlegi pártigazgató Molnár Zsoltot.

Hosszú kavarások után végül meghátrált, 2017 októberében drámai szavak kíséretében távozott,

ekkor hangzott el, hogy „a politikai maffia behálózta a demokratikus ellenzéket, köztük az MSZP-t is”, és hogy az ellenzék valójában nem a győzelemre készül. Az országos politizálástól visszavonult, és az első adandó alkalommal, a megnyert önkormányzati választás után kilépett az MSZP-ből.

(via HVG.hu)