Címlap Politika Büszkén válla...

Büszkén vállalta Szijjártó Péter, hogy „nem finoman fenyegette” a külföldi nagyköveteket, hanem egészen világosan!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hallható reakciók alapján nagy tetszést arató beszédet mondott Szijjártó Péter a Megafon (ez a szervezet pumpálja százmilliókkal a különféle facebookos influenszereket) minapi rendezvényén.

Ami még a következő időszakban szerintem várható, azok a nagyon durva külföldi beavatkozások a magyar választási folyamatba, annak kampányába és annak reménybeli kimenetelébe

– közölte a külgazdasági miniszter, és itt még nem állt meg.

A külügyminiszter szerint az sem véletlen, hogy 45 nappal a magyar választások előtt közvetítik az Európai Bíróság ítélethirdetését élőben, és „egy magyar nyelvet nagyon-nagyon távolról ismerő, ezért aztán jól hallhatóan nem beszélő ember, a világ legszánalmasabb módján próbál felolvasni valamit magyarul, amit nyilván néhány magyar EP-képviselő meg think thank, meg nem tudom én micsoda, fonetikusan elmondott neki, leírta, elpróbálták”.

Nem finoman, keményen

Ennél a pontnál mesélte el a saját maga által feltöltött videó alapján Szijjártó Péter, hogy bár a sajtóhírek szerint csak „finoman megfenyegette” volna a nagyköveteket, ez pontatlan. „Én nem finoman megfenyegettem őket, hanem elég keményen elmondtam, hogy mi várható. Tehát kikérem magamnak, hogy bárkivel finoman beszéltem volna ebben a kérdésben. Én világosan elmondtam, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, meg van egy szuverén ország, ahol ők egy másik ország képviselői”.

Azt mondta, ő biztosan kirúgná azt a magyar nagykövetet, aki egy másik országban beleszól a belpolitikába; ezért azt várja el, hogy a külföldiek se szóljanak bele a magyar ügyekbe.

Ő maga hívta meg a választási megfigyelőket

Szijjártó beszélt arról is, hogy saját kezével írta alá a meghívólevelet az EBESZ-nek, hogy jöjjenek megfigyelni a választást, de komoly nyomás nehezedik a szervezetre, mert „az összes megfigyelő plusz 10-nek” kell érkeznie majd – mesélte. „De jöjjenek, figyeljék meg (a választást), de az, akinek ez a dolga” – tette hozzá.

De világosan megmondtam, nem kell itt találgatni, hogy osztályvezető helyettesi szintig fog bejutni a magyar államigazgatásba az a nagykövet, aki beavatkozik a magyar választási folyamatba, és aki nem tartja tiszteletben az ide vonatkozó nemzeti meg nemzetközi jogszabályokat. Mert magyarok vagyunk és nem hülyék. És az, hogy valaki ilyen boxzsáknak nézze Magyarországot, hogy fölkel aztán elkezdi reggel püfölni, mert éppen nincs jobb dolga, és mond mindenfajta dolgokat, ennek vége, ennek vége

– magyarázta Szijjártó Péter.

Aki szeretné megnézni, mindezt hogyan is mondta el a külügyminiszter, azt itt megteheti: