Címlap Politika Csak direktbe...

Csak direktben több mint 120 millió forint közpénzt költött kommunikációjára a városvezetés tavaly

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatunk egy belső levelezést is. Mindeközben az önkormányzati cégek is öntik a közpénzt a médiacégbe. UPDATE: Cikkünket egy ponton pontosítottuk a Pécsi Kommunikációs Központ ügyvezetőjének jelzései alapján. 

A Közgyűlésen csak „salátaelőterjesztésnek” nevezett napirendi pontban (hivatalos neve: „Polgármesteri beszámoló, lejárt határidejű határozatok, átruházott hatáskörben hozott döntések”) derült ki, hogy tavaly decemberben újabb közpénz-tízmilliókat kapott a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. (PKK), a pécsi önkormányzat kommunikációs cége. A PKK-ban állítják elő a propagandát a Pécsi Híreket, az önkormányzat másik kiadványát, a PécsMát és a PécsTV is a céghez tartozik – bár annak tartalmait egy budapesti cég állítja elő.



Mint kiderült,

az önkormányzat a saját médiacégét tavaly 124 millió forint közpénzzel támogatta meg. A rendkívüli, decemberben kifizetett 24 millió forint pedig fizetésekre, lejárt számlákra és működési költségekre kellett

– derül ki a szövegből.

Érdemes tudni, hogy a PKK nemcsak önkormányzati közpénztámogatást kap, hanem az önkormányzati cégek is öntik a milliókat a cégbe – különféle szerződéses megállapodások alapján. Ez a gyakorlat az előző – fideszes – városvezetés alatt is így működött, a PKK ugyanis különféle kommunikációs megrendeléseket teljesít a városi cégeknek. Ezt ott „piaci bevételnek” tartják.

A polgármesterre mutogatott a cégvezető

Korábban egy lapunk birtokába került hiteles és hivatalos dokumentumban a cég ügyvezetője, Póré László nem is annyira burkoltan Péterffy Attilára mutogatott, és kvázi őt tette felelőssé a rengeteg pénz elköltése miatt, hozzátéve, hogy a városvezetés igényei miatt veszteséges leginkább a kommunikációs cég.

Aki ebbe szeretne mélyebben belenézni, az feltétlen olvassa el ezt a belső levelezést, amelyet Póré László folytatott a felügyelőbizottság (FEB) elnökével, Meixner Andrással, aki egy időben Pécs MSZP-s alpolgármestere is volt. Az ő fiát nevezte ki a Biokom cégvezetőjévé a mostani városvezetés.



Az ügyvezető akkori három legsúlyosabb kijelentése az volt:

  • 1/ a PécsTV pénzkidobás, szükségtelen, duplájába kerül, mint korábban és nem tudják, hogy mennyien nézik / A PécsTV működési költségei lényegesen magasabbak, mint voltak, de ez nem duplaannyi. Korábban havi nettó 3 millió forint volt a tartalomszolgáltatás még az előző városvezetés idején, Péterffy Attila érkezése után ez havi nettó 3,9 millióra nőtt. Tehát éves szinten nettó 10-11 millióval kerül többe most, mint korábban.
  • 2/ csökkenteni kellene a Pécsi Hírek példányszámát is, de a polgármester megdupláztatta A polgármester a megjelenések számát dupláztatta meg; vagyis a korábbi kétheti megjelenésről hetire változott (vissza) a Pécsi Hírek megjelenése.
  • 3/ komoly bevétel kizárólag a kormányzati hirdetések miatt volt a cégben. Komoly bevétel kizárólag a kormányzati hirdetések miatt volt a PécsTV-ben, vagyis a televíziós üzletágban.

(A fenti három pontot Póré László, a Pécsi Kommunikációs Központ ügyvezetőjének kérésére pontosítottuk, mert sajnos valóban pontatlanul és figyelmetlenül idéztünk saját, korábbi, tényszerű és dokumentumokkal alátámasztott cikkünből. A tévedésért elnézést kérünk!)

Minderről ebben a cikkünkben írtunk részletesen és mutattuk be a dokumentumokat is, érdemes elolvasni: