Címlap Politika Csizmadia Pét...

Csizmadia Péter: 2030-ig tervezünk – A jelenlegi városvezetés nem képes sem biztonságot, sem fejlődést nyújtani a pécsieknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sőt, súlyos veszélyt és a további leszakadást vetíti előre, hogy a baloldal legkártékonyabb formációja, az országot és Pécset egyszer már tönkretevő szocialista-gyurcsányista tandem a mostaninál is nagyobb súllyal akar megjelenni a városvezetésben - jelentette ki a jobboldal polgármesterjelöltje programbemutatóján.

Népes közönség – pécsi vállalkozók, civilek, egyetemi vezetők és dukkerek – előtt tartotta meg a programbemutatóját Dr. Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP-ÖPE polgármesterjelöltje. Beszédét változtatás nélkül, és egyben közöljük.


Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

Mindenekelőtt engedjék meg, hogy gratuláljak a jelenlévőknek azért, hogy ma ezt a rendezvényt választották és nem vetődtek árnyékra. Mint tudjuk ma városunkba látogatott Árnyék-miniszterelnök Asszony, hogy a saját jelöltje mellett kardoskodjon.
Olvasva a mai híreket a városházát lassan maga alá temető legújabb korrupciós botrányról, valóban úgy tűnik, hogy Polgármester Úr már csak Gyurcsányék gyámkodásában bízhat. Nem is kívánhatnánk annál többet, minthogy segítsen neki a DK, ha baj van!
No, de hagyjuk is őket, ennél komolyabb és fontosabb ügyben jöttünk ma össze.

Kedves Barátaim!

Mindannyiunk közös otthonának biztonsága és fejlődése az a hívószó, amivel kértem, hogy ma találkozzunk.
Bármilyen jelentősebb döntés előtt, bármerre is vezetett az utam, indulás előtt minden esetben végiggondoltam, hogy éppen hol állok és hova tartok.

A polgármesteri feladatról is úgy tartom helyesnek, hogy még az út megkezdése előtt tisztázzuk: hol tart most szeretett városunk, merre vezessük, mi az a helyes irány, amelyet kijelölve és a pécsiekkel végigjárva egy biztos és fejlődő pályára állíthatjuk Pécset.
Előre szólok, sok lesz a munka! Éppen ezért mindannyiuk, minden jóakaratú pécsi munkájára számítok benne. Mert ez nem csak az én utam lesz, hanem a pécsiek közösségének menete is.

Lássuk hát a diagnózist, milyen állapotban van otthonunk jelenleg.

Pécs mára egy, a napi működésében is veszélybe került, leszakadó, jövőkép nélküli várossá vált, ahol olyan vezetők ülnek, akik elérték azt is, hogy Pécsről ma már ne Vasarely zebrái jussanak az emberek eszébe. Éppen ezért a legfontosabb feladat, hogy biztonságba helyezzük a pécsiek közszolgáltatásait, kulturális, egészségügyi és gazdasági intézményeinket. A helyi gazdaság és a civil szervezetek számára pedig a fejlődést kell elősegítenünk. Mert, ha a pécsi vállalkozók, civilek, kisközösségek fejlődnek, azzal Pécs is több és értékesebb lesz. Ezt a munkát pedig nekünk kell elvégeznünk, mert lassan öt év után, mindenki számára egyértelmű, hogy a jelenlegi politikai vezetés nem képes sem biztonságot, sem fejlődést nyújtani a pécsieknek.

Sőt, súlyos veszélyt és a további leszakadást vetíti előre, hogy a baloldal legkártékonyabb formációja, az országot és Pécset egyszer már tönkretevő szocialista-gyurcsányista tandem a mostaninál is nagyobb súllyal akar megjelenni a városvezetésben. Ahogy a minap bevallották, ők mindent is kértek a polgármestertől a támogatásukért cserébe. Velük szemben a pécsi polgári szövetség tagjai, képviselőjelöltjeink a szakmájukban, civil karrierjükben bizonyított és elhivatott pécsi polgárokként mindent is oda akarnak adni a pécsiek közösségének. Mi egy olyan modern, újraiparosított, de élhető és gyarapodó várost álmodtunk meg, amely biztos megélhetést nyújt mindenkinek, és szavatolja a helyben való boldogulás és az egészséges környezetben való kiteljesedés lehetőségét minden eljövendő generációnak. Hogy a pécsiekben fel se merülhessen, hogy máshol tervezzék a jövőjüket.

Én magam azt szeretném, hogy végre az elvándorlás helyett a hazatérés időszaka következzen, és a gyarapodó, fejlődő 21. századi Pécs újra felkerüljön Közép-Európa gazdasági térképére. A pécsiekkel közösen olyan várost kívánok építeni, ami pezsgő kulturális világával hazánk európai nagykövete lesz, amely hatékony turizmusával minden hazai nagyvárossal versenyre kel. Sportsikereink pedig újra példaképeket és identitást adnak Pécsnek. Egy olyan Pécset szeretnék, amely a helyi vállalkozókkal valódi partnerséget és együttműködést alakít ki. Ahol a közbeszédet nem az arrogancia, nem az egymás közötti távolság mélyítése hatja át, hanem a közös gondolkodás. Ahol az kap segítséget, aki valóban rászorul, nem pedig az, aki kétes kapcsolatain keresztül kiharcolja. Egy olyan vármegyeszékhelyet látok magam előtt, amely vállalja nemcsak Pécs, hanem a pécsi agglomeráció és Baranya iránti felelősségét is.

Tisztelt Vármegyei Elnök Úr, kedves Barátom, kérlek add át a 300 baranyai településnek, hogy a baranyaiak számíthatnak rám, számíthatnak ránk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Csak ott van fejlődés, ahol béke van: a háborús kardcsörtetés, a széthúzás helyett a helyben megfogalmazott igényekre kell figyelünk.
Ezért kérdeztük meg a pécsieket, ezért írtuk velük együtt a biztonság és fejlődés programját.
Tettük ezt, mert nekünk minden pécsi fontos, lakjon bárhol a városban, valljon bármilyen világnézetet, gondoljon bármit a világról.
Ezúton is köszönöm annak a közel 11 ezer pécsinek, aki elmondta nekem véleményét közös dolgainkról.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mint láthatják a célok ambíciózusak, az elvégzendő munka jelentős.

Éppen ezért jó, ha az ember ír előre egy listát a feladatokról, mielőtt belefogna munkába, különben hajlamos úgy járni, mint az a férj, akit elküld a felesége a boltba nagybevásárlásra, de aztán azon kapja magát, hogy csak köröz az áruházban, de nem telik a kosara.
Éppen ezért, hogy ilyen hibába ne essünk, mi 2030-ig egy 30 pontból álló vállalást tűztünk ki magunk és a város elé.
Ennek a programnak az elemei több nagyobb területre fókuszálnak: Pécs újraiparosítására, egy modern és takarékos városüzemeltetésre, a pécsi családokra, a kulturális és tudományos élet megbecsülésére.

Lássuk hát, hogy mit kívánunk a pécsiek kosarába helyezni 2030-ig.

Pécs jövője, hosszú távú sikere nem képzelhető el a város újraiparosítása nélkül!

Mint hallhattuk a videó bejátszásból is, a Magyar Állam gyakorlatilag minden szükséges infrastruktúrát a Dél-Dunántúlra telepít, annak érdekében, hogy az ország déli részében is a gazdasági sikerekről szóljon az elkövetkező évtized. Ezekből a sikerekből Pécsnek vastagon ki kell vennie a részét. Éppen ezért vállalom, hogy befektetőbarát önkormányzatként olyan beruházók Pécsre települését segítjük elő, akik a 21. század elvárásainak megfelelő és jól fizető munkahelyeket teremtenek a pécsieknek. Ezzel pedig a pécsi vállalkozások is új bevételekhez és piacokhoz juthatnak. Az iparűzési adóból így keletkező többletbevételt pedig a város fejlesztésére fogjuk fordítani.

Vállaljuk, hogy Pécs újraiparosítási programjának keretében a város 10 új üzemcsarnokot épít és ad bérbe pécsi vállalkozásoknak.

Az önkormányzat a Pécsi Tudományegyetemmel, a Vármegyével és a Kamarával együttműködésben debreceni mintára Befektetési Ügynökséget alapít, amely 100 vállalkozás Pécsre telepítését teszi majd lehetővé. 5000 új, jól fizető munkahelyet teremtünk az iparban és 2000-et a szolgáltató szektorban.

Meghirdetjük a Pécs Hazavár Programot, amellyel 1000, külföldre vagy más régiókba vándorolt fiatal tér haza.

Az üzleti szolgáltató szektor fejlesztése révén a ciklus végére 1000, nem Pécsről származó végzős egyetemi hallgató telepszik le Pécsett.
Pécs iparának fejlesztése érdekében, kormányzati támogatással felvásároljuk és barnamezős beruházásokkal fejlesztjük a város elhanyagolt ipari ingatlanait.

A várost megillető uniós támogatások felhasználásának fókuszába libegők helyett a gazdaság fejlesztését állítjuk! 2030-ig 20 milliárd forintot szánunk erre a célra!

Megkezdjük a pogányi reptér valódi fejlesztését is, hogy 21. századi színvonalú, egész évben használható légikikötővé válhasson.

Kedves Vendégek!

Sokszor elmondtam már, hogy Pécs az otthonunk, amely folyamatos törődést érdemel.

Egy polgárbarát és szolgáltató önkormányzat feladata, hogy a pécsiekért dolgozzon, és nem fordítva. A városháza jelenlegi átláthatatlan gazdálkodása, kétes ügyei és a sajnos általános gazdátlanság után számtalan helyen kell rendet tennünk.

Ilyen terület a közúthálózat állapota. Ennek érdemi javítására patyomkin megoldások helyett, a Kormánnyal együttműködve 10 milliárd forintos átfogó út- és járdafelújítási programot indítunk. Mert nekünk minden pécsi utca és tér egyaránt fontos.

Az energiafüggetlenség kihívásának teljesítése érdekében 30 milliárd forintos programot indítunk a városi közszolgáltatók és intézmények energetikai hatékonyságát növelő, valamint az ezeket kiszolgáló megújuló energiatermelési és –tárolási beruházások finanszírozására.

Az új, polgári városvezetés a Kormány segítségével kiszabadítja a városi cégeket az adósságcsapdából.

5 milliárd forintos Városfejlesztési Alapot hozunk létre, amelyből fiatal családoknak bérlakások és fecskeházak építését finanszírozzuk.
Véget vetünk a lakásgazdálkodási korrupciónak. Civilek részvételével új lakáskoncepciót alkotunk: a bérlakások elosztását közjegyző bevonásával tesszük átláthatóvá és politikamentessé.

Nincsen több felesleges útfelbontás, végtelenbe nyúló útlezárás! Többek között ennek felszámolására a város közszolgáltató cégeinek tevékenységét összehangoló Városi Főmérnök tisztséget hozunk létre.

A jelenlegi mutyik háza újra a város háza, a pécsiek közösségének háza lesz: Üvegzseb-rendelettel garantáljuk az önkormányzat és cégeinek átlátható gazdálkodását, szerződéseiket nyilvánossá tesszük. Ezzel helyreállítjuk a közbizalmat az önkormányzat és a pécsiek között.

Mert bizalom csak akkor lesz, ha a pécsiek láthatják, hogy az önkormányzat mire költi a pénzüket.

Régi és határozott vállalásunk, hogy megújítjuk a városi tömegközlekedést:

  • a 14 év alatti pécsi gyerekeknek ingyenessé tesszük az utazást, a 14-18 év közötti pécsi diákoknak pedig lehetővé tesszük, hogy mindösszesen egy buszjegy áráért megválthassák havi bérletüket. Ez jelentős és valódi segítség sokezer pécsi család számára.
  • A sofőröket megfizetjük, a menetrendet betartatjuk.
  • Teljesen megújítjuk a közösségi közlekedés járműflottáját: a buszparkot elektromos buszokra cseréljük. Ezzel tisztább, kényelmesebb és olcsóbb tömegközlekedést kapnak a pécsiek.
    A városi parkolási problémák megszüntetésére 1000 új parkolóhelyet hozunk létre.
    10.000 új facsemetével és 10 új park létesítésével élhetőbbé, zöldebbé tesszük a város közterületeit.

Kedves Pécsiek!

A jó életminőség igazi mérőfoka az egészség. Az egészség pedig a mozgással kezdődik.

Kiemelt célunk ezért, hogy minden pécsinek lehetőséget adjunk a szabadidő aktív eltöltésére, legyen szó akár verseny-, akár tömegsportról, vagy rekreációról.

Szemben a jelenlegi mostoha helyzettel, egészségügyi intézményeinket fejleszteni, szolgáltatásaikat bővíteni kell. Vállalom ezért, hogy új, fenntartható, modern uszodát és városi nagystrandot építünk, amihez minden pécsi hozzáférhet.

Multifunkcionális sportlétesítményt építünk, amely a pécsi sportegyesületek otthonául is szolgálhat.

Befedjük a városi korcsolyapályát, amellyel hosszabbá és komfortosabbá tesszük annak üzemeltetését.

Városi Szabadidősport Programot indítunk, hogy minden pécsi, korosztályának, egészségi állapotának megfelelő, rendszeres mozgási lehetőséghez jusson.

Újranyitjuk a Kertvárosi Rendelőintézet baloldal által bezárt szakrendeléseit, hogy a legnagyobb népességű városrészben lakók helyben juthassanak hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Rendszeres kedvezményes egészségügyi szűrővizsgálati lehetőséget vezetünk be az egészség megőrzése és a betegségek korai felismerése érdekében.

Idős polgártársaink több figyelmet és nagyobb megbecsülést érdemelnek.

Éppen ezért kedvezménykártyát vezetünk be a nyugdíjasok részére, annak érdekében, hogy az időskorú pécsiek jobban hozzáférjenek a város kulturális szolgáltatásaihoz.

Vállaljuk azt is, hogy új, komfortos nyugdíjasházat alakítunk ki az időskorú pécsiek számára.

Kedves Barátaim!

Pécs a magyar államiság évezredes történetében a kezdetektől meghatározó vallási és kulturális központ volt. Meggyőződésem, hogy keresztény örökségünkre büszkének kell lennünk és Pécset a keresztény hagyományokban meg is kell erősítenünk. A kereszténység ugyanis nem csak vallás, sőt sokak számára elsősorban nem az, hanem a kultúránk és az európai társadalmi berendezkedés alapja, kovásza és szerves része. A keresztény értékrend pedig a kultúrán keresztül ápolja és építi az embert, mint szellemi lényt.
Látjuk, azok a közösségek, amelyek feladták és lecserélték a keresztény kultúrájukat, valójában sokkal kevesebbre, üresebbre és silányabbra cserélték.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ne feledjük, június 9-én Pécs mellett egész Európa jövőjéről is döntünk. Márpedig Európa jövője azon múlik, hogy a keresztény értékrenden alapuló társadalmi rendet sikerül-e megőriznie vagy valami egészen más veszi át annak a helyét. Éppen ezért bennünket pécsieket is, városunk, mint a magyarság és a nemzetiségek közös otthona, annak több ezer éves múltja, kulturális öröksége kötelez kultúránk megőrzésére és kiteljesítésére.

Szemben a kulturális szektor mostani koncepciónélküliségével, mi a nagy elődeinkhez méltó kulturális életet szeretnénk visszahozni Pécsre, ezért vállalom, hogy:

Biztonságba helyezzük a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ működését: újabb 10 évre megújítjuk a Kormánnyal kötött megállapodást a fenntartásról.

Kedves Hoppál Péter, ebben kiemelten is számítok rád. Te egyszer már sikeresen lobbiztál a pécsi kultúráért, amelynek eredményeként országos jelentőségű megállapodást kötött Pécs a Magyar Állammal. Ígérem, rám számíthatsz, az új városvezetés elkötelezett lesz a pécsi kultúra biztonságba helyezése és felemelése iránt.

De rendeznünk kell egy régi adósságot is a színházi világ felé: Megkezdjük a Pécsi Nemzeti Színház épületének átfogó felújítását.
Véget vetünk a népi kultúra pécsi vesszőfutásának, sőt a legmagasabb polcra helyezzük a néptánc, népzene és a kézműves hagyományokat őrzők közösségét: létrehozzuk a Magyar Folklór Házát.

Nincs azonban kultúr fellegvár sikeres és színvonalas tömegkultúra nélkül: éppen ezért új, nemzetközi jelentőségű városi kultúrfesztivált indítunk.

Gondolnunk kell azokra is, akik Pécsre a kulturális élmények mellett azért érkeznek, hogy az egyik legnagyobb kincsünket, a Mecseket felkeressék. Megújítjuk ezért a Mecseken található turisztikai desztinációkat, mégpedig oly módon, hogy a Mecsek valódi turisztikai élményeket kínáljon mind a turistáknak, mind a pécsieknek.
Kultúrváros magas szintű tudományos képzés nélkül elképzelhetetlen.

A Pécsi Tudományegyetemmel, mint a város szellemi erőközpontjával partnerségben színvonalas kollégiumokat építünk a Pécsett tanuló diákok számára.

Ezzel is segítve, hogy a legkiválóbb tehetségek Pécset és a PTE-t válasszák. Rektor úr, Kancellár úr, kérem, vigyék hírét annak, hogy az egyetemen számíthatnak rám, mint egykori pécsi egyetemi polgárnak, szívügyem alma materem sikere.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A kosár tele, a recept adott, 2030-ig a munka tehát kézzel fogható.

Ehhez a munkához mindenkire szükség lesz. Azokra a jószándékú, tehetséges pécsiekre, akikre ez a város mindig számíthatott.
Az elhivatott pécsiek közössége az, amely együtt mozdulva képes kiemelni a kátyúból közös otthonunk szekerét és egy biztonságos és fejlődő útra vezetni.

Kérek és hívok ezért minden pécsit, hogy tartsanak velem ezen a közös úton, írjuk együtt Pécs következő fejezetét, egy gyarapodó és sikeres Pécsért.

Legyen a mai nap a kezdet, a közös munkának a kezdőnapja. De ahhoz, hogy a közös munka elkezdődhessen, van itt még egy kis tennivaló. Egészen pontosan 24 napnyi feladat. 24 napunk van ugyanis arra, hogy elvigyük a változás üzenetét minden pécsihez. Ezért most arra kérek mindenkit, hogy vállt vállnak vetne küzdjünk meg együtt ezért a változásért, hívjuk fel családtagjainkat, szólítsuk meg ismerőseinket és vegyük nyakunkba a várost, hogy mindenki meghallja: Lehet ezt a várost a jelenleginél sokkal jobban szolgálni!

Mert mi egy új polgári szövetség vagyunk, értékalapú együttműködésben a FIDESZ, a Kereszténydemokrata Néppárt és az Összefogás Pécsért Egyesület között. Ez a polgári szövetség kínál valódi jövőképet és perspektívát a városnak és a pécsieknek.
A mi szövetségünk stabil és biztonságos garancia arra, hogy mindig Pécs és a pécsiek érdeke lesz az első, azt soha nem szoríthatja háttérbe semmilyen pártpolitikai kényszer vagy alku. Mert nekünk Pécs a szenvedélyünk!

Ehhez kívánok erőt és kitartást mindannyiunknak!
Pécs mindenekelőtt!