Címlap Politika Egymilliárdot...

Egymilliárdot bukott Pécs, mert az önkormányzat lekésett egy határidőt – A polgármester szerint nem ők hibáztak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egymilliárd forintot bukott Pécs azért, mert az önkormányzat lekésett egy határidőt – állítja pénzügyminiszteri tájékoztatás alapján Csizmadia Péter. A Fidesz frakcióvezetője rákérdezett erre a keddi közgyűlésen, arra volt kíváncsi, ilyen mégis hogyan történhet meg, és ki ezért a felelős?

Péterffy Attila nem vitatta, hogy elesett város 1 milliárdtól. Azonban első körben azt válaszolta, hogy ezért a pénzügyminiszter a felelős, mert ők időben beadták a szükséges dokumentumokat. Csizmadia azonban közölte, ez nem igaz, tényszerűen bizonyítható, hogy Péterffy nem mond igazat, és vagy véletlenül, vagy szándékosan, de keveri a kérelmeket és a jogszabályi lehetőségeket. Most a frakcióvezető szerint egy

„térden csúszós kérelemmel próbálkoztak, de nehéz térden csúszva tárgyalni”

– tette hozzá, a határidő lecsúszása miatt pedig a pénzügyminisztériumnak nem is lehetett jogi lehetősége arra, hogy befogadjon határidőn túli pénzügyi kérelmet – magyarázta az egyébként ügyvéd jobboldali frakcióvezető.

Erre Hári József, a Fidesz önkormányzati képviselője rátett egy lapáttal, mert szerinte tényleg nehéz úgy a kormánnyal tárgyalni, hogy eközben inkább pornózni küldik a pécsi városvezetés környezetéből az egyik minisztert.

Péterffy Attila erre megígérte, hogy még 4-5 hónapig visszafogják magukat – utalt a 2022-es választásra -, de utána erre már nem lesz szükségük

– tette hozzá.

Csizmadia Péter arra is kíváncsi volt egyébként, de erre nem kapott választ, hogy ez az elbukott 1 milliárd forint honnan fog majd hiányozni a városból, milyen működési költségen kell majd emiatt spórolni.

Készítettünk egy rövid videót a legforróbb pillanatokról:


Az ügyben délutánra sajtótájékoztatót hirdettek meg, ezen ott lesz a Pécs Aktuál, és tudósítunk a további részletekről. Bár a polgármester válaszolt az ülésen, azért megpróbálunk egy hivatalos, írásos önkormányzati választ is kérni arról, hogy a városvezetés álláspontja szerint pontosan mi is történt, és ki hibázott, amiért Pécs elbukott egy ekkora összeget, amiből körülbelül a városi tömegközlekedés közel egyéves támogatását fedezni lehetett volna.

UPDATE: Sajtótájékoztató a részletekről

Csizmadia Péter, a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság elnöke, fideszes frakcióvezető sajtótájékoztatón ismertette a részleteket. Videóban mutatjuk röviden a lényeget.

Lapunk kérte az önkormányzat hivatalos, írásos álláspontját az ügyről, de egyelőre nem reagáltak a kérdéseinkre. Ha ezt megteszik, akkor frissítjük a cikket.

UPDATE: Nincs érdemi reakció egyelőre, csak politikai beszólogatás