Címlap Gazdaság Eladja a váro...

Eladja a városvezetés a pécsi repülőteret: közös lesz az állammal!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány fejlesztheti a pogányi repülőteret: modern üzleti légikikötő lehet! Az ország több vidéki repülőterét is átvenné az állam, köztük a pécsit is. Egyik önkormányzat sem tudja ugyanis önerőből fenntartani és működtetni a létesítményeket, az állam viszont igen. Van is terv ezekkel – írta meg elsőként a Pécs Aktuál néhány nappal ezelőtt. A keddi közgyűlésen úgy döntöttek, hogy nyélbe lehet ütni az üzletet.

Komoly felújítás jön

A repülőtér felújítása magában foglalhatja a jelenleg 1500 méter hosszúságú futópálya 2180 m-re történő meghosszabbítását, amelynek célja, hogy a jelenlegi állapot szerint fogadható, legfeljebb 70-90 személyes repülőgépek helyett

130-150 személyes utasszállító repülőgépek biztonságos közlekedtetése is megoldható legyen.

A hosszabbítás maga nem igényel újabb területek megvásárlását, azonban a védőzónák kialakításához további, nagyságrendileg 4 hektár terület szükséges. A fejlesztés megvalósításához szükséges jogerős építési engedélyeztetési eljárást az önkormányzat 2008-2009-ben lefolytatta, ennek frissítése, jelen jogszabályi környezetnek megfelelő újbóli lefolytatása mintegy 6 hónap alatt valósítható meg, költségigénye hozzávetőlegesen 140 millió forintot tesz ki. A teljes fejlesztés költségigénye előzetes becslések alapján mintegy 10-11 milliárd forint lenne.

A fejlesztési tervek megvalósításához a magyar állam szerepvállalása egyebek mellett az üzletrészekben történő tulajdonszerzés révén valósulhat meg – közölte az önkormányzat és részletes előterjesztés is készült a témában, ami IDE KATTINTVA elérhető.

Az előzetes egyeztetések értelmében az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.- n keresztül mindkét gazdasági társaságban többségi, azaz 51%-os tulajdonrészt szerezne – két cég működteti ugyanis a repülőteret. A fenti tulajdoni arányokat figyelembe véve a többségi állami tulajdon eléréséhez a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. esetében további 9,82%, az AIR-HORIZONT Kft. esetében pedig 51% tulajdonrész kerülne a Magyar Állam tulajdonába.

A közgyűlés egyhangúlag szavazta meg az eladást, pontosabban a partnerséget.