Címlap Koronavírus Élő videóban ...

Élő videóban válaszolt a pécsiek kérdéseire Péterffy Attila

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egészen szerdán 9 óráig lehetett küldeni koronavírussal kapcsolatos kérdéseket Péterffy Attilának, Pécs polgármesterének. Az Online Városinfóra közel kétszáz kérdés és javaslat érkezett, melyekre élő videóban válaszolt a szerda délután a polgármester.

A városházáról bejelentkezett polgármester szerda délután elmondta: úgy döntött, hogy a személyes kapcsolatok híján bevezetik az Online Városinfót, melynek köszönhetően naprakész kérdésekre naprakész válaszokat tudnak adni. Az Online Városinfo első felvonásában hangsúlyozta, hogy heti rendszerességgel fog Facebookon bejelentkezni, és válaszolni az előre megadott határidőn belül beérkezett kérdésekre.

Péterffy Attila elmondta, hogy

a koronavírus-járvány idején történő városvezetést úgy kell elképzelni, hogy egy olyan repülőn ülünk, ahol a pilótának be van csukva a szeme.

Videójában úgy fogalmazott, hogy a magyar kormánytól a vírussal kapcsolatban eddig sem információt, sem támogatást nem kaptak. Egyedül vagyunk – tette hozzá.

– Tudom, hogy az eddig hozott intézkedéseink egytől-egyik népszerűtlenek és szigorúak, de mind a pécsiek védelmében hoztuk – fogalmazott.

Ezután rátért a kérdéscsoportokra, elsőként a gazdasági témakörben. A munkahelyüket elvesztő pécsiekkel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a közelmúltban Helyi Válságkezelő Tanács létrehozásáról döntött az önkormányzat. Ennek a szervezetnek lesz a feladata, hogy a gazdasági problémákat feltárja, majd javaslatokat és megoldásokat dolgozzon ki rájuk. A tanács a koronavírus-járvány kapcsán növekvő munkanélküliséggel, és a KKV-szektorral is kiemelten fog foglalkozni.

Egy kérdésre reagálva arra kérte a pécsieket, hogy ebben a gazdasági és egészségügyi veszélyhelyzetben ne az ingatlanadó eltörlésével foglalkozzanak.

A koronavírus miatti intézkedésekre vonatkozó kérdéscsoportra rátérve leszögezte a polgármester, hogy a járvánnyal kapcsolatos pécsi adatokról azért nem tud nyilatkozni, mert nincsenek információi. Hozzátette: nem akar sem pánikot kelteni, sem feleslegesen megnyugtatni félhivatalos adatokkal senkit. Biztosított afelől, hogy amint elérhetőek lesznek hivatalos adatok, a pécsiek tudni fognak róla.

Az utcai fertőtlenítésről elmondta, hogy a havazás elmúltával elkezdődik a buszmegállók, boltok és gyógyszertárak előtti szakaszok fertőtlenítése a város különböző pontjain.

A koronavírus tesztekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak nincs felhatalmazása arra, hogy vizsgálatokat végezzen, ezt jelenleg csak a kormány tudja elrendelni. Egy kérdésre válaszolva hozzátette, hogy sem a bevásárlóközpontok bezárását, sem a kijárási tilalmat nem tudja elrendelni a városvezetés, hiszen erre nincs felhatalmazása.

– Ha el tudnám rendelni, már elrendeltem volna a részleges kijárási tilalmat, de erre nincs felhatalmazásom – fogalmazott Péterffy.

Arra a kérdésre, hogy miért nem kapnak a pécsi polgárok védőfelszereléseket, a polgármester azt reagálta, hogy bár ez a kormány feladata lenne, a pécsi önkormányzat február 20-án, jóval a veszélyhelyzet előtt rendelt 1500 darab FFP3-as maszkot. A szállítmány február 28-án meg is érkezett, amit kisvártatva ki is osztottak javarészt az egészségügyben dolgozóknak.

Tájékoztatott, hogy az önkormányzat rendelt, valamint rendelkezik mintegy 100 ezer gumikesztyűvel, 500 darab egyszer használatos overállal és 1000 liter fertőtlenítőszerrel. A városvezetés több ütemben rendelt 150 ezer darab mosható textilmaszkot. Ez utóbbival kapcsolatban Péterffy Attila kiemelte, hogy ez a pécsi gyártmány bár nem nyújt professzionális védelmet, arra alkalmas, hogy a kellő távolságot betartva óvjuk magunkat.

A tömegközlekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy a 4:00 és 17:00 óra közötti, hétköznapi menetrendben nem lesz változás, 17:00-től 23:00-ig azonban a vasárnapi menetrend lesz érvényben. Kivételt képeznek ez alól azok a járatok, melyek a műszakos munkarendbe járó alkalmazottakat szállítják dolgozni.

A szociális kérdések témakörére rátérve elmondta, hogy elrendelte a Szociális Ellátás 2.0 nevű rendszer felállítását, mely a szociális segítségre szoruló polgárok kérdéseivel foglalkoznak.

A PAPI program kapcsán a polgármester elmondta, hogy 4 telephelyen, 8 autóval dolgozik rendszerük, és mintegy 5 telefonon várják a hívásokat a hét minden napján. Hozzátette, közel 70 fő dolgozik a programban, és március 20-a óta már több mint 180 hívás futott be hozzájuk. A telefonálók többségében a bevásárlásban, illetve a gyógyszerek beszerzésében kérték a munkatársak segítségét.

Emlékeztetett, hogy a közelmúltban létrehozott egy úgynevezett koronavírus-segélyalapot, melyen keresztül az önkormányzat pénzbeli adományokat fogad. Az önkormányzati lakásokkal kapcsolatos bérleti díjakra vonatkozóan arra kérte a pécsieket, hogy aki tudja, fizesse a bérleti díjakat, mert az önkormányzatnak is szüksége van forrásokra a koronavírus elleni harcban.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ételosztásra nem készülnek, hiszen próbálják elkerülni az újabb fertőzéseket. Mint mondta, a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetekkel még a járvány elején felvették a kapcsolatot, hogy felmérjék az igényeket. Ezzel kapcsolatban a városvezetés annyit tett, hogy míg korábban élelmiszert, úgy a későbbieknek védőeszközöket próbálnak eljuttatni nekik.

Tájékoztatott, hogy nem fogják eltörölni a parkolási díjakat. A díjkedvezmény egyedül az egészségügyi dolgozókat érintheti.

Végül hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány komoly válsághelyzetbe juttatta Pécset is, majd azzal zárta az Online Városinfót, hogy heti rendszerességgel fog válaszolni élő videóban a pécsiek kérdéseire.

A teljes videót itt nézheti meg: