Címlap Politika Fura demokrác...

Fura demokrácia: Tóth Bertalan önmagával „versenyzik” Mesterházy szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Emiatt ki is szállt az elnöki versenyből az MSZP egyik erős embere, aki az ATV-ben panaszkodott.

Nem kérdezte meg senki arról, hogy egyetért-e a zárt listás indulással, és szerinte nincsenek küldöttcsoportok a döntések mögött. Erről Mesterházy Attila beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mesterházy emlékeztetett arra: a Pest megyei MSZP-alapszervezetek feloszlatásával kizárták a tisztújításból a kongresszusi küldöttek 10 százalékát, kitalálták az online szavazást, amelynek titkossága szerinte kérdéses, most pedig, a kongresszus előtt rövid idővel bejelentették, hogy zárt listás szavazás lesz. Mesterházy szerint ez benne van az MSZP alapszabályában, de még sosem volt rá példa az MSZP harmincéves történetében.

Az MSZP-ben most az a helyzet, hogy Tóth Bertalan versenyez Tóth Bertalannal

– jellemezte a történteket Mesterházy Attila, aki szerint a tisztújítás kaotikussá vált, ezért úgy döntött, hogy nem ad le listát. 

A tisztújítás kampányában szó sem volt a kampány alatt zárt listáról, ő mindenkivel együtt tud és akar működni – hangsúlyozta, hozzátéve: nem tartja demokratikusnak és tisztességesnek a folyamatot, amely szerinte még legitimációs problémákat is felvet. Azt is elmondta: nem vonja vissza a pályázatát, de nem állít listát, hogy ezzel hívja fel a kongresszusi küldöttek figyelmét a történtekre.

Nem hiszi, hogy a történtek miatt jogorvoslatot keresne, szerinte a dolgok nem jó irányba haladnak. Szekeres Imre szavaira reagálva Mesterházy az egykori hírhedt Veszprém megyei párttitkárt, az 56-os forradalom után Brusznyai Árpád kivégzését sürgető Pap Jánost idézte, aki az 1985-ös, többes jelölésű országgyűlési választás előtt az anekdota szerint azt mondta:

ez nem választás, csak szavazás lesz.

Ezzel állította párhuzamba a közelgő MSZP-tisztújításon várható eseményeket Mesterházy Attila.

A beszélgetést IDE KATTINTVA lehet megnézni.