Címlap Baranya Hazaküldték a...

Hazaküldték a polgármesteri székből Csorbai Ferencet a mohácsiak – Szekó nélkül is győzött a Fidesz!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legkésőbb 13 órakor látni lehetett, hogy elképesztő szavazási vágy hajtotta a mohácsiakat. Végül biztos különbséggel győzte le a Fidesz-KDNP az egyesült, civil-szervezetbe tömörült ellenfeleit. Ezúttal nem működött a párt-logó nélküli trükk, nem hatotta meg a mohácsiakat a VAN, vagyis a Változást Akarók Nemzedéke.  A Fidesz azért is örülhet, mert kiderült: "a vezető márka" - Szekó József - tragikus elvesztése ellenére is simán tudtak nyerni.

A 2019-es önkormányzati választásokon, 18:30-ig a mohácsiak 38,11%-a, vagyis 5865 ember voksolt; míg ma ugyaneddig az időpontig 53,36%, vagyis 8183 mohácsi fejezte ki a véleményét az urnáknál.

Napközben egy kissé zavaros videóban buzdítottak szavazásra Csorbai Ferencék, amiben „több választási csalás gyanújára okot adó eseményről” kezdtek el beszélni, de konkrétumok nélkül, miközben a videó vége már az volt, hogy menjenek el szavazni minél többen. Mintha már érezni lehetett volna a pánikot.

Napközben 5 olyan videót is posztolt egyébként az újrázni akaró Csorbai, amelyeken az ikszeket a VAN jelöltjeire húzta be egy kéz.

Pávkovics Gábor, a jobboldal polgármester-jelöltje mindössze 13 másodpercben lerendezte a buzdítást közösségi oldalán dél körül:

https://www.facebook.com/pavkovicsgabor/posts/206688944213098

Nem izgulta szét a napot a jobboldal vezetője, legalábbis a közösségi oldalát elnézve. Délelőtt elengedett egy általános mozgosító, szavazásra buzdító „tömegfotót”, majd napközben a fenti videót. Csorbai ezzel szemben tíz darab, szavazásra aktivizáló posztot is fellőtt a facebookjára, nem tűnt magabiztosnak.

Mit tud a Szekó nélküli Fidesz?

Tulajdonképpen ez volt az igazi tétje pártszempontból a mohácsi időközi választásnak.

Szekó József „erősebb volt a fidesznél”, ezért is lehetett polgármester több mint 20 éven keresztül. Olyan „brend” volt ő, mint például Botka László Szegeden. Sokan szavaztak rá városvezetőként, miközben a másik párt képviselőit támogatták. Ám városvezetőként jobbról és balról is hittek benne.

Csorbai Ferenc 1867 szavazatott kapott tavaly ősszel úgy, hogy 4076 mohácsi érvénytelenül szavazott tiltakozásul azért, amiért Szekó József hirtelen és váratlan halála ellenére a baloldali jelölt nem lépett vissza, és egyedül maradt a vernyeben, ahol be is futott.

Bánki Erik, Pávkovics Gábor és Hoppál Péter Fotó forrása: Hoppál Péter Facebook

Ezúttal Csorbai 3369 mohácsi voksát szerezte meg. Tehát bőven tudott javítani a tavalyi eredményéhez képest, szépen hajrázott; de a fidesz – immár a legerősebb jelöltje és brendje nélkül is – magabiztosan győzött, nem is kevés különbséggel. Pávkovics Gáborra ugyanis 4708-an szavaztak.

A képviselők jelentős többsége is fideszes lett a Duna párti városban, így kényelmesen vezetheti a várost a jobboldal kétharmaddal 2024-ig.

Pávkovics Gábor bejelentette: köszöni szépen!

„Tisztelt Mohácsi Polgárok,

az elmúlt egy évben egy tragikus esemény következtében a városunkban kialakult egy nem várt állapot. Sokan érezhették akkor is, hogy a helyzet méltatlan Mohács demokratikus múltjához. Ezúton köszönjük választóinknak, hogy kitartottak mellettünk és egyértelműen az elmúlt 20 év stabilitásának, sikereinek és társadalmi nyugalmának folytatása mellett tették le a voksukat.

Egy év tétova kényszerpályát követően ismét teljes erővel, feltűrt ingújjal, és a lakosságot megillető alázattal folytathatjuk a munkát szeretett városunkért, Mohácsért.

Bízom benne, az elmúlt hetek, sőt hónapok sokszor gyűlölettől sem mentes hangnemét, az irányunkban megnyilvánuló igazságtalan sárdobálást felváltja az általunk mindvégig képviselt higgadtság és az egymás iránti tisztelet.

A célokra, az eredményekre, Mohács jövőjére fogunk összpontosítani.

Ahogyan a városi közgyűlés tagjaként is tettem, ezután polgármesterként is minden mohácsiért fogok dolgozni legjobb tudásom szerint.

Köszönjük a bizalmukat!” – írta ki néhány perce a közösségi oldalára.

Csorbai Ferenc 22:24-ig nem kommentálta az eredményt közösségi oldalán.

Tehát akkor a végeredmény számokban és százalékokban:

  • Pávkovics Gábor (Fidesz): 4 708 (56.44%)
  • Csorbai Ferenc (VAN): 3 369 (40.39%)
  • Bernáth Csilla (Mi Hazánk): 265 (3.18%)