Címlap Politika Jobbik: „Mi v...

Jobbik: „Mi vagyunk a legnépszerűbbek a fiatalok körében, előzzük a Momentumot is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nagypolitika fókuszába kerültek a fiatalok; egyre több hír szól arról, hogy a pártok hogyan próbálják maguk mögé állítani a 20-25 éves, valamint a náluk is fiatalabb korosztályt. TikTokon, YouTube-on, Facebookon és Instán is célozzák őket különféle üzenetekkel, akciókkal, a számos vloggerről nem is beszélve. Sorozatunkban a pártok ifjúsági vezetőit kérdezzük a különféle trendekről és taktikákról. Sorozatunk első részében Horváth Attila, az LMP Baranya megyei elnökségi tagja és az ifjúsági szervezetének egyik alapítója osztotta meg a gondolatait ugyanebben a témában, majd a második részben Nagy Gergely, a Fidelitas pécsi elnöke válaszolt személyesen. A harmadik epizódban a TizenX, vagyis a Momentum ifiszervezetének véleményét ismertettük. A negyedik részben az MSZP álláspontját mutattuk be, most pedig Gubián Dániel, a Jobbik Ifjúsági Tagozata Baranya megyei szervezetének elnöke szólal meg a témában.

Az Önök pártjában az átlagéletkor olyan 40-45 év körül lehet (kivéve a Momentum); mennyi fiatalnak és hogyan engednek teret, milyen lehetőségeik vannak az előrelépésre a párton belül?

A Jobbik mindig is nyitott volt a fiatalok számára. A párt parlamentbe kerülése óta talán a legtöbbször adta az Országgyűlés legfiatalabb képviselőit. Középvezetőink között jelenleg is megtaláljuk a huszonéves korosztályt, de önkormányzati képviselői szinten is nagy számban jelenik meg a jobbikos fiatalság Zalaegerszegtől Miskolcig. Az ország egyik legfiatalabb polgármesterét, Mikola Gergelyt, Encs város vezetőjét is a Jobbik adja, valamint a Régiók Európai Bizottságának legfiatalabb tagja szintén jobbikos, történetesen épp a Baranya megyei közgyűlésből Schwarcz-Kiefer Patrik képviselheti európai szinten is hazánk és megyénk érdekeit.

Nehéz manapság a politika iránt érdeklődő, és tenni akaró fiatalokat találni? Hogyan próbálnak meg toborozni? Milyen taktikát követnek?

Normális esetben nyáron ki szoktunk települni fesztiválokra, rendezvényekre, valamint minden évben hirdetünk gyakornoki programot is, de a legtöbb fiatal persze valamilyen online felületen talál rá a Jobbikra. Különösen így van ez a mostani pandémiás időszakban.

Taktikának ugyan nem neveznénk, azonban az, hogy mindig kiemelt szerepe volt a fiatalokat érintő problémáknak a Jobbik programjaiban, bizonyára szerepet játszik abban, hogy a párt mindig is népszerű volt a fiatalok körében.

Mit tapasztalnak, mi az, amiért a fiatalok Önökhöz jelentkeznek?

Mint az imént említettük, az őket érintő problémák felvetése és arra adott válaszaink, továbbá hatalmas előny a többi párttal szemben, hogy az ország szinte minden pontján megtalálhatók szervezeteink. A másik oka pedig nem más, mint a párt karizmatikus elnöke, Jakab Péter, aki már önmagában egy integratív személy, és a határozott, szókimondó stílusa nagyon népszerű a fiatalok körében, úgy vidéken, mint a fővárosban.

Kívülről és számos felmérés szerint nem tűnik úgy, hogy a politika vonzó lenne a fiatalok számára. Ezt mennyire osztják?

Véleményünk szerint a fiatalok politikához fűződő viszonya beleillik a magyar társadalom politikához való viszonyába. Sajnos a társadalom apolitikussá vált, hiszen az elmúlt években a nemzeti konzultációk ellenére valójában vajmi kevés beleszólása volt az embereknek a politikába. A Jobbik persze ezen változtatni szeretne, a fiatalok körében ezt a munkát a párt ifjúsági tagozata végzi, elég jó hatékonysággal. Akár az érettségi témájában vagy a diákmunka témakörében a fiatalok mindig számíthattak, és a jövőben is számíthatnak a Jobbikra és a Jobbik Ifjúsági Tagozatára.

Hogyan látják, az Önök pártja hol áll a „népszerűségi versenyben” a többi párthoz viszonyítva a fiatalok körében?

Erre egy friss Medián-felmérés választ is ad, ami alapján a Jobbik a legnépszerűbb a fiatalok körében. Népszerűségünk 19%-on áll, amivel nemcsak a Fideszt előzzük, de a „fiatalok pártjának” mondott Momentumot is.

Mi az Önök pártjának „ajánlata” a fiatalok számára; mi az Önök szerint, amiért érdemes lenne Önökre voksolniuk?

A Jobbik és a Jobbik Ifjúsági Tagozat számos programmal próbálja könnyíteni a fiatalok életét. Ilyen a 29 év alattiak szja-mentességéről szóló javaslatunk, amit a kormány most magáévá tett, azonban csak remélni tudjuk, hogy nem kilúgozva valósítja majd azt meg. De említhetjük

a Mi várunk nevű otthonteremtési programot, ami a kormány intézkedéseivel szemben valódi megoldást nyújthat a fiatalok lakhatási problémáira.

Legfrissebb eredményünk pedig a napokban megrendezett, a Jobbik Ifjúsági Tagozata által kezdeményezett kerekasztal, ahol a Jobbik érettségivel kapcsolatos szakmai javaslatait még a többi párt ifjúsági szervezete is elismerte. A legfontosabb persze az, hogy Jakab Péter és a jobbikos képviselők valóban képviselik a fiatalokat, megfogadják az IT tanácsait, és javaslatainkért küzdenek a parlamentben.

(A pártoknak ugyanazokat a kérdéseket juttattuk el, körkérdés formájában. Lehetőségük volt ezekre írásban válaszolni, vagy telefonon, személyes interjú keretében is. Az MSZP írásban küldte el válaszait.)