Címlap Baranya A Tettye Forr...

A Tettye Forrásház 1892 óta szállítja az ivóvizet házainkhoz

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 22-e a víz világnapja. A nemzetközi zöld napot a koronavírus-járvány miatt második alkalommal  kénytelenek a négy fal között ünnepelni az emberek. Arra viszont ebben a nehéz helyzetben is lehetőség van, hogy felhívják a figyelmet a háztartásokban, az egészségügyben, élelmezésben, gazdaságban és a kultúrában egyaránt nélkülözhetetlen vízre, amelynek értéke jóval többet jelent annak áránál. A világnap idei mottója is ezt igyekszik tudatosítani: A víz érték - áll a Tettye Forrásház Zrt. közleményében.

Házhoz jön az ivóvíz

Az elmúlt egy évben egyre nagyobb szerepet kap a házhozszállítás, a megrendelt ruháért, elektronikai cikkért, kész ételért csak a küszöbig kell elmennünk. De vajon a zuhany megeresztése közben, vagy amikor felhajtunk egy pohár teát, eszünkbe jut-e, hogy ugyanezt tesszük: házhoz szállíttatunk – olvasható a közleményben.

Pécs víziközmű-szolgáltatója 1892 óta végzi a kiváló minőségű tettyei karsztvíz (majd az 1900-as évektől tortyogói és pellérdi mélyfúrású kutakból származó víz) házhoz szállítását, biztosítva ezzel mindenkinek a vezetékes víz jelentette kényelmet.

A közműszolgáltatásnak itt nincs vége: nem csak „hozzuk”, de a lefolyókon, csatornákon távozó szennyvíz formájában „visszük” is a vizet – írták.

Zöldenergia készül a szennyvízből

A házhozszállítás folyamata a megújuló energiaforrások használatát is érinti: az összegyűjtött és elszállított használt vízből keletkező szennyvíziszapból a Pécs határában lévő szennyvíztisztító telepen működő biogázüzem zöldenergiát termel, amely a közműves víz- és csatornaellátás rendszereit, a víz házhozszállítását működteti.

Pécsett és a környező településeken 850 kilométernyi vízvezeték, 51 termelőkút és 55 víztározó, a Tettye Forrásház Zrt. 310 munkatársa és az évente egy milliárd forintot meghaladó értékű felújítások biztosítják, hogy minden nap biztonságos, tiszta ivóvíz álljon rendelkezésre az otthonokban, munkahelyeken.