Címlap Politika Keresztes Lás...

Keresztes László Lóránt: az önkormányzatok ellen fordult a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Konkrétan tetten érhető bizonyítékai vannak annak, hogy a kormány az önkormányzatok ellen fordult a tavalyi választás óta - mondta az ATV Start című műsorában a pécsi LMP-s politikus. 

Olyan jogalkotási folyamat zajlik az Országgyűlésben, ami gyakorlatilag tetszés szerint, kézi vezérléssel adhat forrásokat bizonyos önkormányzatoknak, várhatóan fideszeseknek – magyarázta a műsorban Keresztes László Lóránt.

A politikus azt mondta, már most látják, hogy óriási a probléma, komoly forrás elvonások vannak a többletfeladatok mellé.

-Alapvető közszolgáltatások kerültek az összeomlás szélére, például a vízszolgáltatás, vagy a közösségi közlekedés. Mert az Országgyűlés elfogadta, hogy az állam kivonul a helyi közösségi közlekedés támogatásából és teljesen rábízta azt az önkormányzatokra – magyarázta a pécsi politikus. Gémesi György hozzátette, hogy az állam nem finanszírozza az amortizációs költségeket, ezért egyre több a csőtörés is.

Csokipénz

A MÖSZ elnöke szerint egyes – fideszes – önkormányzatok „külön finanszírozást fognak kapni”, vagyis extra támogatást az államtól, míg mások nem.

– Én ezt csak karácsonyi csokipénznek hívom. Volt már ilyen korábban is, amikor év végén 80-100 milliárd forint közötti pénzmaradványt osztott szét a kormány a fideszes és a fidesz-közeli településeknek – magyarázta Gémesi György. – Most kaptak egy levelet ezek az önkormányzatok, hogy nyugodjanak meg, finanszírozni fogja a feladatokat a kormány – gondolom én, mert nem láttuk a levelet – tette hozzá a politikus.

Arra a kérdésre, hogy Székesfehérvár és egy budapesti kerület fideszes polgármestere nyíltan kiálltak azért, hogy egy városok-kormány közötti egyeztető fórum jöjjön létre, vagyis a fideszes önkormányzatok is nehézségekkel küszködnek – a járványhelyzet miatt is, Gémesi megerősítette ezt, de nem szeretné, ha csak a fideszes önkormányzatokon segítene a kormány.

(Fontos tudni, hogy Cser-Palkovics András fehérvári polgármester azért egy másik posztjában kiemelte, hogy szerinte igaztalanul támadja sok városvezető a kormányt.

Erősek a magyar közéletben azok a hangok, melyek szerint az Orbán-kormányok kiüresítették az önkormányzatokat, beszűkítették mozgásterüket, elveszik a függetlenségüket. Mindeközben ugyanezek a hangok a koronavírus-járvány idején kevesellték az állami támogatást, segítséget és éles kirohanásokat intéztek a kormány ellen, nyílt leveleket írtak, és a megszokott kommunikációs arzenál minden fegyverét kilőtték a kormányra, mivel véleményük szerint az nem segített eleget az önkormányzatoknak.

Polgármester és közszereplő kollégáimnak el kellene dönteniük, hogy melyik verziót szeretnék: a teljes autonómiát, vagy azt, hogy az állam bármikor, az ő tetszésük szerint átvállaljon felelősségi területeket (ld. idősotthonok járvány idején).

Az ugyanis nem megy, hogy az önkormányzat és a polgármester csak békeidőben autonóm, mondhatni szuverén, ha a beüt a baj, akkor pedig nyílt leveleket írogat, hátha majd az állam kihúzza a pácból.

Nem! Az a szervezet, ami csak békeidőben képes ellátni a kötelező feladatait, válságban pedig szinte azonnal külső segítségre szorul: életképtelen. Szerencsére ez nem a teljes magyar önkormányzati rendszert minősíti, hiszen a többség derekasan megállta a helyét a járványidőszakban is.” írta egy másik jegyzetében.)

A teljes műsor itt megnézhető: