Címlap Politika Kimondta Orbá...

Kimondta Orbán Viktor, hogy kik húznak hasznot a háborús válságból

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Soros Györgytől kezdve az energiacégek nagy részvényesei „súlyos extraprofit-milliárdokra tesznek szert” a szankciók miatt megugrott árakból

– hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának péntek reggeli adásában, aki azzal kezdte a műsort, hogy „a politikáról sokan szoktak okoskodni, de az egy tapasztalati műfaj”.

Az energiacégek a világ legnagyobb profittal dolgozó cégei. Itt óriási erők kezdenek ilyenkor dolgozni, azért, hogy alkalmazkodjanak egy általuk feltételezett magasabb árhoz – hangsúlyozta a kormányfő. Az uniós szankciós politikát bírálva megjegyezte, hogy

nincs ma ember, aki a háború gyors lezárásával számol, a spekulánsok meg dörzsölik a tenyerüket.

Kijelentette: a legtöbb rossz politikai döntés kijavítható, „ilyen a szankciós döntés is”. E politika megváltoztatása nélkül a szankciós felár „be fog épülni a gazdaságba, és itt marad velünk hosszú távon” – figyelmeztetett Orbán Viktor. Hozzátette: ha nem érkezne Magyarországra gáz, azt négy és fél, öt hónapig nem érezné meg a gazdaság, „mert betároltunk”.

Megjegyezte:

sokkal rosszabb helyzetben volnánk, ha Magyarország nem harcolt volna ki mentességet az Oroszországgal szembeni szankciók esetében. Akkor nem az árak miatt berzenkednénk, ami elég sok fejfájást okoz, hanem az lenne a baj, hogy nincs is energia.

A teljes műsort itt lehet visszahallgatni, illetve -nézni: