Címlap Politika Kormányinfó: ...

Kormányinfó: Kulcsfontosságú a maszkhasználat

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fertőzésszámok szeptember eleji ugrásszerű emelkedése megállt Magyarországon. Guylás Gergely beszélt arról is, hogy duplájára, évi 3 milliárd forintra emelik az SZFE költségvetését. 

További egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány október 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az eddig meghozott szabályokat továbbra is be kell tartani.

Kulcsfontosságúnak nevezte a maszkhasználatot.

Hozzátette: megkezdődött az iskolákban a testhőmérséklet mérése, a kórházakban és az idősotthonokban fenntartják a látogatási tilalmat és rendelkezésre fog állni az influenza elleni oltás is.

A miniszter úgy értékelt, hogy

„a koronavírus-járvány második hulláma itt van velünk”, a fertőzésszámok szeptember eleji ugrásszerű emelkedése megállt Magyarországon és hosszabb ideje stagnál, 600 és 1000 között van ez a szám.

Hozzátette: az európai számokat nézve Magyarország a középmezőnybe tartozik a fertőzésszámmal és továbbra is Európa legjobban védekező tagállamai közé tartozunk a halottak számát tekintve.

Gulyás Gergely elmondta,

újra 4,5 millió felett van a foglalkoztatottság, a valaha volt legmagasabb foglalkoztatottsági számtól 20 ezerrel marad el ez az adat. Szerintünk a védekezésnek a gazdaság területén ez a legnagyobb sikere

– hangoztatta.

Hozzátette: a munkahelyvédelem továbbra is kiemelt feladat, nagyon sok területen vannak bajban cégek.

Megerősítette azt is, hogy idén csökkeni fog a magyar gazdaság teljesítménye, de ez az európai unió átlagánál jobb adat lesz. Megjegyezte azt is, a kormány különböző programokkal 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá.

SZFE: megduplázzák a költségvetést

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jövő évi költségvetési támogatását illetően hárommilliárd forintról állapodtak meg, ez volt a kuratórium kérése, és a kuratórium rendelkezhet az összeggel. Ez az összeg több mint kétszerese az intézmény eddigi költségvetésének. A kormánynak egy lehetősége az alapítványi fenntartású egyetemek esetében van: a megfelelő források biztosítása, és ezt meg is tették – magyarázta.

Megerősítette: a kormány megbízik a kuratóriumban, és komolyan veszi azt a törvényben rögzített szabályt, hogy a jövőben nem a kormány felügyeli az alapítványi kézbe adott felsőoktatási intézményeket.