Címlap Balhé Közleményben ...

Közleményben próbálja helyretenni Péterffy Attilát a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A polgármester ugyanis beperelte Vicze Csillát, akitől félmillió forintot szeretne egyebek mellett. A CMM állsápontja szerint viszont nekik van igazuk, állnak a per elébe.

Mint arról a Pécs Aktuál elsőként beszámolt, beperelte Péterffy Attila a Tubest megvédő, ismert zöld civilszervezet szóvivőjét és arcát, Vicze Csillát, mert az – szerinte, valótlant állított vele kapcsolatban. Vicze már korábban is jelezte, örömmel áll a per elé.

Szeretném tudatni, hogy állok a per elébe annak érdekében, hogy bizonyítást nyerjen, hány millió tonna fát égetetett el Péterffy vezérigazgatóként. Ragaszkodom a nyílt tárgyaláshoz, ahol a média folyamatos közvetítése és jelenléte mellett be fogjuk bizonyítani pécsi, országos és akár nemzetközi szaktekintélyek segítségével, hogy igazunk van. Tartson bármeddig! A bíróság objektíven, tények, szakértői bizonyítékok alapján ítéli meg az ügyet, és szerencsére ott már nem fog számítani egy multinacionális vállalat PR-szövege

nyilatkozta korábban a zöld aktivista.

Hogy nem csak a levegőbe beszélt, azt egy mai, friss közleményben is tudatta Vicze Csilla. Ebben egyebek mellett azt írja az egyébként jogász végzettségű környezetvédő, hogy

„Pécs polgármestere „jó hírnevének megsértése miatt” személyiségi jogi pert indított  – 500.000,-Ft sérelemdíjat követelve – 2020 tavaszán a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője, azaz személyem ellen, mert saját állítását idézve bíráltam a hőerőmű vezérigazgatójaként végzett tevékenységét kampányidőszakban.

Ezt a keresetet a bíróság visszautasította, de a polgármester nyáron ismét beadta a keresetet a környezetvédő mozgalom szóvivője ellen, aki ma benyújtotta ellenkérelmét. 

A polgármester szerint a jóhírnevének a megsértésére ezzel a mondattal került sor: „Péterffy Attila  2008-2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván  3.000.000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.” Atüzelőanyag mennyiségére vonatkozóan Péterffy Attila a 2012. március 22-23-án Balatonalmádiban, majd 2014. november 13-án Budapesten (REKK Workshop) tartott előadásában azt állította, hogy a hőerőmű tüzelőanyag igénye: 450.000 tonna/év! Tüzelőanyag összetétel: 33% erdészeti fa, 67% erdészeti, faipari és mezőgazdasági melléktermék. 

A tizenhárom oldalas ellenkérelemben a kereset elutasítását kérem, mert nem állítottam valótlant” – írja Vicze Csilla.

Szerinte a fentiek mellett „a társadalmi, politikai viták szabadsága és sokszínűsége nélkül nincs demokratikus közvélemény, nincs demokratikus jogállam. Jelen ügyben lényeges körülmény, hogy az egyik oldalon

egy civil áll hatalmi helyzet nélkül, míg a másik oldalon több párt teljes szervezeti hátterével, támogatottságával. A civil kontroll megengedettsége a probléma feltárása érdekében a közélet természetes része  és közszereplő kontrolljának törvényes formája. Ennek korlátozása nagyobb társadalmi hátrányt jelentene, mint a közszereplő vélt vagy valós személyiségi jogainak és nem vagyoni károsodásának védelme” – véli az aktivista.

Vicze Csilla közölte, állításait a perben „kiváló energetikai szakértő tanúval, országos hírű szakemberekkel kívánja bizonyítani.”

A környezetvédő végül közölte: „továbbra is harcolni fog Pécsért és a civilek igazáért.

„Nem engedjük, hogy levegőnek nézzen bennünket a hatalom, és nem engedjük, hogy megpróbáljanak bennünket elhallgattatni”.

Érthetetlen és veszélyes döntés volt

Részletes cikkben írtuk meg korábban, hogy többen érthetetlennek és veszélyesnek tartják a polgármester döntését, amiért egy zöld civil aktivistát citál a bíróság elé; ráadásul „feleslegesen”, hiszen a választást simán megnyerte.