Címlap Balhé Veszélyes dön...

Veszélyes döntést hozott Péterffy: egy kényes témát emelhet a magasba

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy lecsengett és mára teljesen tét nélküli ügyet melegít fel újra a város első embere, látszólag fölöslegesen. Ezzel azt kockáztatja viszont, hogy hónapokig, sőt talán évekig azt fogja majd találgatni mindenki, hogy "mennyi fát égettetett el Péterffy Attila" a hőerőmű vezetőjeként. Miért jó ez a vita a polgármesternek? Csak bosszút áll és törleszt? Igazát akarja bizonyítani? Mit nyer ezzel? Tényleg el akarja hallgattatni a környezetvédő civileket? Ezeknek a kérdéseknek próbáltunk utánajárni.

Városvezetőhöz rendkívül szokatlan döntést hozott Péterffy Attila a napokban: bejelentette, hogy bepereli a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivőjét, amiért Vicze Csilla tavaly többször is nyilvánosan bírálta, amiért szerinte „több millió tonna fát elégettetett” az erőmű vezetőjeként. Ezt akkor Péterffy végül vetítős kiselőadás formájában próbálta megcáfolni, sikerrel! Ezért is érthetetlen most sokak számára a tegnapi bejelentése, vagyis, hogy pert indít.

Se Toller László, se Tasnádi Péter, se Páva Zsolt nem perelt be soha senkit személyiségi jogai megsértése miatt, pedig mindegyik városvezetőnek lett volna alkalma erre bőven.

Sőt, más ügyekben is perelhettek volna, de mégsem tették meg, még csak egy helyreigazítást sem kértek. (Orbán Viktor nyilvánosan jelentette ki évekkel ezelőtt, hogy miniszterelnöksége alatt senkit nem fog perelni, bármekkora hazugságot is állít majd róla, mert neki ezt tűrnie kell – a szerk.) Péterffy tehát az első polgármester Pécsen, aki bíróság előtt akarja tisztázni vélt vagy valós sérelmeit. Noha átlagemberként érthető viselkedés ez, politikusként viszont – ebben az esetben – nagyon nem az. Leginkább azért nem, mert köztudott a politikában, hogy „a vélemények is tények„, vagyis a hazugság is lehet igazság. Magyarul: a tényeknél sokkal inkább döntő a politikában az érzet, az érzés; vagyis nem a valóság számít, hanem a magyarázatok, vagyis a narratívák.

De miért akar egy olyan csatát megnyerni Péterffy Attila, amit már megnyert egyszer?

Számos héttérbeszélgetést folytattunk le az elmúlt két napban azért, hogy erre választ találjunk.

Megdöbbentek

Ezekből a beszélgetésekből úgy tűnik, még a polgármester közvetlen környezetében dolgozókat is meglepte Péterffy lépése: nem tudtak arról, hogy a polgármester erre készül.

– Életveszélyes ötlet volt ez a részéről.

Megértem, ha ‘törleszteni’ akar, de ez a per nagyon veszélyes, különösen akkor, ha nagy nyilvánosságot fog kapni. Mert az nem jó vita, hogy mennyi fát égetett el a Mecsekben, a kilók senkit nem érdekelnek

– vélte egy munkatársa, aki szerint a politikai rutintalanságból és sértettségből eredhet Péterffy döntése. Abban is biztos az illető, hogy ezt a politikai stábjával nem egyeztette Péterffy, vagy ha igen, akkor a jóváhagyásuk nélkül lépett ebben az ügyben.

Egy másik vélemény szerint Péterffy túl civil ahhoz, hogy városvezetőként gondolkdojon még.

– Totál civil. Multitól jön, ahol pontosan le van osztva, ki mit csinál: mindenki végzi a kis részfeladatát, a topmenedzser meg opciók között dönt. A közigazgatás nem ilyen, a politika végképp nem ilyen egyszerű. Mi azt tapasztaljuk, hogy senkiben nem bízik házon belül; nem igen fogad el tanácsokat sem. Biztos vagyok benne, hogy erről is lebeszélték volna – magyarázza másik forrásunk.

Neki legyen igaza

Többen is megfogalmazták azt, hogy Péterffy minden áron győzni akar, és nem tűri az ellentmondást sem, „nehéz típus”. Szerintük ez a fő oka annak, amiért nem is látja át a politikai veszélyeit ennek a pernek a városvezető. „Csak az a fontos, hogy neki legyen igaza”.

– Fogadjuk el, hogy nem X, hanem csak Y mennyiségű fát használt fel az erőműben. A civilek hazudtak! Rendben. De most majd lesz egy papírja arról, hogy nem X hanem csak Y fát használt fel?

És akkor mi van? Akkor is fákat égettek el, csak kevesebbet. Nem értem, mit nyer ezen Pécs, vagy ő,

túl azon persze, hogy jól visszavághat a méregzöldeknek – véli egy harmadik forrásunk.

A jobberek örülnek

A jobboldalon nagyon fellelkesültek, ottani forrásaink „nagy lehetőségként” élik meg a per hírét. Szerintük Vicze Csilláék a végsőkig fognak harcolni az igazukért, és ebben komoly rutinjuk van a Tubes-háború miatt. Ezért most mindenki hangos perre készül, és izgatottan várják azt.

– Ha ügyesek a civilek, ráadásul tudják bizonyítani is a több millió tonnás mecseki faégetést, akkor az Péterffy végét jelentheti – közölték rendíthetetlen magabiztossággal a jobboldalon.

Hogy ez miért jelentené „Péterffy végét”, hiszen tavaly sem műkdött a „faégetős” narratíva, arra nem igen tudtak egységes választ adni. Volt, aki szerint a jobboldali média tolta túl, vagy rosszul és hiteltelenül a témát; mások szerint nem is igazán volt ez meghatározó téma a kampányban. A legtöbben viszont azt mondták: „nem Péterffy győzött, hanem a fidesz veszített tavaly ősszel, mert sikerült egy láthatatlan jelöltet indítani egy láthatatlan jobboldali kampány során”.