Címlap Politika Török Gábor: ...

Török Gábor: ha így folytatja Orbán ellenzéke, semmi esélye nem lesz 2022-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ATV-ben fejtette ki az elemző, hogy miért jár nagyon rossz úton az ellenzék országosan.

Török Gábor politológus az ATV Egyenes Beszéd műsorában elárulta, hogy az elmúlt 10 évben azt vette észre, hogy semmi olyat nem csinál a kormány, amiről ne tudná kimutatni,hogy működik.

Az egész kormányzásuk közvéleménykutatásokon alapul, a politológus szerint elképesztő profizmussal csinálják: ami nem működik, azt elengedik, ami meg megy, azt továbbviszik.

A politikában a vélemények is tények, a Fidesz pedig ezzel tisztában van- hangsúlyozza a politológus az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Török Gábor két hónapja azt mondta, hogy az ellenzéknek előrehozott választásra kellene készülnie, most viszont úgy látja, a kormányoldal annyival jobb helyzetben van, az ellenzék pedig annyival gyengébb, hogy erre nincs is szüksége a kormánynak. Két hónappal ezelőtt még az látszott, hogy itt a gazdasági és társadalmi helyzet miatt lehet jobb lesz a kormánynak egy őszi választás. A politológus szerint viszont,

amit az elmúlt időszakban láttunk a kormánynál – a politikai tudatosság és a profizmus- az elmaradt az ellenzéknél teljesen, ezért nem kell nekik ebben gondolkodniuk, mert ha ez így folytatódik tovább, akkor az ellenzéknek semmi esélye nem lesz 2022-ben.

Leiskolázták az ellenzéket

A politikai elemző szerint a járványhelyzetben a kormány politikai szempontból leiskolázta az ellenzéki pártokat, azok ugyanis – mint mondta- semmi értékelhetőt nem tudtak felmutatni. Török Gábor szerint a kormánypártoknak nem fog nőni a támogatottsága a következő időszakban, a kérdés viszont mégsem az, hogy az ellenzék tudja-e növelni a táborát, inkább az, hogy tud-e annyit veszíteni a Fidesz, ami az ellenzéknek kedvez. A politológus abban sem biztos, hogy az ellenzék élni tudna a helyzettel, ha nekik lejtene a pálya.

„Az emberek tudják, mit akar a kormány. Azt viszont nem, hogy mit akar az MSZP, a Jobbik, az LMP? Mintha nem lennének”

– magyarázza Török.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a ciklus felénél vagyunk, és olyat még nem láttunk, hogy ha félidőnél ilyen népszerű egy kormány, elveszti a választást.

El kellene kezdeni politizálni

Török azt ajánlja az ellenzéknek, hogy nézzék meg, mit csinált 2008-ban, ellenzéki pártként a Fidesz: „volt üzenete, amire rezonáltak a választók” – mondta. Az elemző szerint 2010 óta a közvéleménykutatások egy másik mutatóval haladnak együtt, ez pedig az emberek gazdasági érzetének mutatója. „Romló gazdasági környezetben a kormányok támogatottsága csökkenni szokott, a kormány narratívában ennek most elé ment. Az ellenzék viszont azt gondolja, hogy ölükbe hullik a hatalom, de kérdés, hogy tudnak-e ezzel élni” – fogalmazott.

Török azt várná az ellenzéktől, hogy valami politikai stratégia, vízió alapján elkezdjen politizálni. Ha én nem tudom mi ez, akkor az emberek honnan tudnák? – tette fel a kérdést a politológus.

Az ellenzék nagyon-nagyon rossz helyzetben van Magyarországon – összegzi Török Gábor a gondolatait.

A videóra kattintva megnézheti a Török Gáborral készült beszélgetést:

/via ATV.hu/