Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Katar–Ecuador nyitómérkőzéssel ma délután (17.00) megkezdődik Katarban a 22. labdarúgó-világbajnokság. Teljesen rendhagyó időpontban, november 20. és december 18. között öt katari város nyolc stadionjában lép majd pályára a 32 válogatott. Mindenkinek jó szurkolást!

Nem kis meglepetést okozott, sőt, mondhatni felháborodást keltett, hogy 2010 decemberében Katar nyerte el a világbajnokság rendezési jogát, megelőzve a végső szavazáson az Egyesült Államokat. Erre szokták azt mondani: van az a pénz… A zürichi voksolás első körében Ausztrália, a másodikban Japán, a harmadikban Dél-Korea esett ki a pályázók közül.

Az előttünk álló világbajnoksággal kapcsolatban több különlegesség is akad. Először rendezik meg a tornát muszlim többségű országban, az arab világban, míg Ázsia 2002 után másodszor lesz házigazda (akkor Japánban és Dél-Koreában zajlottak a meccsek). Ez az első vébé, amelyet nem a hagyományos, nyári időpontban tartanak meg, s miután ilyenkor nagyon zsúfolt a nemzetközi versenynaptár, félbe kellett szakítani a bajnokságokat, sűrű lesz a program a csoportkörben: minden játéknapon négy mérkőzést játszanak le, és 28 nap alatt lepörgetik az összes (64) meccset. Katar az eddigi legkisebb területű házigazda (11581 km2), a finálét pedig az ország nemzeti ünnepén, december 18-án játsszák le.

Fentebb már megemlítettük a pénzt, s most a nyitómeccs kapcsán is felreppentek furcsa (vagy talán annyira nem is furcsa pletykák). Aki követte a 2002-es világbajnokságot, és látta Dél-Korea menetelését, tudja, hogy semmin sem kell meglepődni. Így azon sem, hogy a ma délutáni Katar–Ecuador mérkőzéssel kapcsolatban már arról „susognak” a jólértesültek, hogy a házigazdák nagyon szeretnének győzelemmel indítani, s ennek érdekében nem kis összeget is „bevetnének”. Délután kiderül, volt-e ennek a pletykának alapja.

Az pedig december közepén derül ki, hogy ki emelheti majd magasba a győztesnek járó trófeát, amely 1970-ig a Jules Rimet Kupa volt, amit a FIFA World Cup Trophy váltott. A 36 centi magas és 4,97 kg súlyú serleget egy olasz szobrászművész, Silvio Gazzaniga készítette 18 karátos aranyból.

A trófea jelenlegi birtokosa Franciaország, miután 2018-ban, a Moszkvában megrendezett döntőben Didier Deschamps szövetségi kapitány irányításával 4-2-re legyőzte Horvátországot. A címvédőre rájár a rúd a mostani vébé rajtja előtt, ugyanis kiderült, hogy szombaton megsérült a friss aranylabdás csatár, Karim Benzema, akinek ki kell hagynia a tornát. Mellette több kulcsember is hiányzik majd, így például a lipcsei támadó, Christopher Nkunku, továbbá Paul Pogba és N’Golo Kante.

Ezek után meglepő lenne, ha ismét Franciaország futna be elsőként, egyébként sem sűrűn fordul elő, hogy valaki duplázna – Olaszország 1934-ben és 1938-ban, Brazília 1958-ban és 1962-ben nyert egymás után két vébét. A legtöbb világbajnoki címmel a brazilok büszkélkedhetnek, akik már ötször ültek a trónon, az olaszok és a németek négyszer-négyszer bizonyultak a legjobbnak.

S hogy ki nyerhet most? Úgy véljük, két dél-amerikai válogatottnak, a brazilnak és az argentinnak nagy esélye van a végső győzelemre, de jöhet egy meglepetés a bivalyerős belgáktól is. Mondjuk nagyon nem bánnánk egy Messi vezérletével elért argentin világbajnoki címet…

A világbajnokság csoportjai

A csoport: Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia

B csoport: Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales

C csoport: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország

D csoport: Franciaország, Ausztrália, Dánia, Tunézia

E csoport: Spanyolország, Costa Rica, Németország, Japán

F csoport: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország

G csoport: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun

H csoport: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea

A legutóbbi világbajnokságot a franciák nyerték meg, 2018-ban ők emelhették magasba a győztesnek járó gyönyörű serleget