Címlap Politika Közös nyilatk...

Közös nyilatkozatban fognak tiltakozni az ellenzéki polgármesterek a „gyámság alá helyezésük” miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legalábbis ezt nyilatkozták amiatt, mert egy törvény-tervezet megvonná az önálló döntési jogköreiket a veszélyhelyzet idejére, és csak a védelmi bizottság jóváhagyásával hozhatnának bármilyen intézkedést. Update: Okafogyottá vált az ijedtség. Lent mutatjuk!

Bár a pécsi polgármester egyelőre nem szólalt meg az ügyben, amiről délelőtt írtunk mi is, mások már igen. (Úgy tudjuk, Péterffy Attila a ma délutáni, 14 órakor kezdődő „Városinfo” keretei között akar erről beszélni – a szerk.)

Ellenzéki polgármesterek szerint azon túl, hogy antidemokratikus, még meg is nehezítené a járvánnyal szembeni védekezést a kormány új javaslata, miszerint a veszélyhelyzet idején a védelmi bizottságoknak kellene jóváhagyniuk az önkormányzati döntéseket. Ezek a bizottságok a kormánynak vannak alárendelve, elnökeik a megyei kormánymegbízottak – írja a 444.

„Kuncsorogni kéne az engedélyért” – Soproni Tamás 6. kerületi polgármester szerint, aki azt mondta a lapnak, hogy az a legnagyobb baj a javaslattal, hogy

„lelassítaná a döntéshozatali folyamatot.”

Mivel a védelmi bizottságnak öt napja lenne jóváhagyni egy-egy önkormányzati döntést, Soproni szerint olyan fontos intézkedéseket is késve hozhatnának meg, mint például egy nagyobb értékű maszkbeszerzés, a koronavírus-alap létrehozása, vagy a szociális rendelet módosítása, amire éppen most készülnek a kerületben. 

Más ellenzéki polgármester szerint is a késlekedés jelentheti a legnagyobb veszélyt, hiszen

a védelmi bizottság túlterhelt lesz, ha minden egyes döntést jóvá kell hagynia a zárszámadástól a védőfelszerelések beszerzésén keresztül a díszpolgári cím kiosztásáig

– írja a lap.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Facebookon reagált, azt írta, engedélyt kell majd kérnie ahhoz a tervezett lépéshez is, hogy százezer maszkot vásároljon a kerület lakóinak. Szerinte:

„Viszlát demokrácia, a megválasztott vezetők mehetnek kuncsorogni a politikai kinevezettekhez.”

https://www.facebook.com/baranyikrisztinakepviselo/posts/1586473294825287

UPDATE: Okafogyottá vált a tiltakozás

Összevesztek önmagukkal a kritikusok: amit eddig akartak, azt most már nem akarták – mondta lényegében Gulyás Gergely, ezért a kormány elvetette a módosítást. Részletek itt:

(Borítókép forrása: Baranyai Krisztina / Facebook)