Címlap Politika „Megszá...

„Megszállónak és törvénytelennek” nevezte a kormányt Gyurcsány Ferenc

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kövér László alig bírta cérnával.

Törvénytelennek tekinti a DK a megalakuló új jobboldali kormányt, mert a törvényesség nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés, márpedig ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor „megszállta és szétzilálta a köztársaságot” – közölte Gyurcsány Ferenc.

A DK elöke parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott, szerinte a nép nem adott felhatalmazást arra, hogy a kormány alkotmányellenesen a hatalom kizárólagos megszerzésére törekedjen.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, igaz ugyan, hogy a Fidesz megnyerte a választást, de „vajon igaz-e, hogy a választás mindig kifejezi a népakaratot?”. A DK vezetője úgy véli, a választás csak akkor hű tükre a népakaratnak, ha a választás szabad és tisztességes, de Magyarországon az eszmék, gondolatok szabad áramlása helyett a hatalom manipulált nyilvánossága veszi körül az embereket, ezért nem szabad a választás.

Az ilyen választáson nyugvó kormány törvénytelen.

A DK-sok a mandátumukat ennek ellenére azért vették át, mert úgy gondolják, hogy használni kell minden törvényes eszközt a „törvénytelen, megszálló” kormánnyal szemben, a parlament az egyik, de nem a legfontosabb terepe ennek.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy a Fidesz és kormánya háborút visel hazánk ellen, ez a politikai, kulturális és erkölcsi háború nem valamiért, hanem önmagáért van. Orbán Viktor kormányát nemcsak törvénytelennek, hanem végletesen erkölcstelennek is tartják.

Kövér László kiakadt

Az ülést vezető Kövér László Gyurcsány felszólalása után láthatóan küszködött érzelmeivel. Azt mondta a DK elnökének, most először és utoljára nevezhette a demokratikusan megválasztott kormányt törvénytelennek, erre soha többet nem lesz lehetősége – ameddig ő az Országgyűlés elnöke. Kövér László hozzátette, Gyurcsánynak erkölcsi alapja sincs bírálni az új kormányt, vagy törvényességről beszélni, amikor a polgárháború szélére sodorta az országot 2006-ban.

Saját népére lövetett

Dömötör Csaba válaszát azzal kezdte, nem lepődnek meg, hogy egy posztkommunista erő nem fogadja el egy demokratikus választás eredményét.

Hogy nem szakad le a plafon? Amikor a saját népére lövetett, az volt a törvénytelen, azóta sem kért bocsánatot.

Az államtitkár szerint a baloldal teljesen lemondott a megújulás lehetőségéről, mindenki aláírt Gyurcsány Ferencnek, feladták az önállóságukat. Az önfeladás következménye, hogy a DK a baloldal vezető ereje. Gyurcsány Ferenc a választás után meghirdette, hogy merjenek Gyurcsányok lenni, ennek következménye, hogy az összes baloldali párt alárendelt tagozati szerepbe kényszerült. Dömötör Csaba úgy látja, semmi újat nem tudtak felmutatni a 2010 előtti politikához képest, megszorításokban gondolkodtak.

Gyurcsány Ferencről úgy fogalmazott: addig érdekli a parlamenti munka, amíg a saját felszólalása elhangzik, szeretné emlékeztetni arra, hogy bő egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy győzni fognak, a jobboldaliakat elviszik, nem lesz kegyelem, végül nem így lett, a magyarok a baloldali politikára mondták, hogy viszontlátásra.

Dömötör Csaba világossá tette, nekik nem stílusuk a fenyegetés, azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy ne a magyarokat, ne a kormánypártiakat, legfeljebb a saját tagozataikat fenyegesse, de leginkább őket se, mert ennek a magyarok között nincs többsége. Az ellenzéknek egy dologban igaza volt: a hatalom a népé.

Ma szavaznak Orbán Viktorról

A képviselők ötödik alkalommal választhatják Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét az államfő javaslatára. A parlament honlapján olvasható napirendi javaslat szerint az ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a tervek szerint az azonnali kérdések és válaszok órájával folytatódik.

A miniszterelnök-választást előreláthatólag délután fél háromkor tartják, a döntéshez a 199 országgyűlési képviselő több mint felének igen szavazata szükséges. A kormányfő a megválasztásával hivatalba lép. Az eskütétel után a miniszterelnök beszédet mond a parlamentben.

(via Index)