Címlap Politika Meneszthetik ...

Meneszthetik Kásler Miklóst májusban?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lapinformációk szerint létezhet egy ilyen forgatókönyv, a minisztert több - belső - kritikai is érte az utóbbi időben, a kormányközeli sajtó pedig gőzerővel építgeti az utódjaként emlegedett orvosprofesszort.

A járvány elején egy kormánylap névtelen szerzője Kásler Miklós lemondatását kérve Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát ajánlja miniszternek – írja a Válasz.hu.

Egy hete a rektor szembemegy Káslerrel, amikor kimondja: Cserháti Péter felmentésénél a menesztett főigazgatónak, nem pedig a miniszternek volt igaza.

Merkely ott van a vérplazmán alapuló klinikai vizsgálatoknál, az új magyar lélegeztetőgép kifejlesztésénél és négy orvosi egyetemen eddig összesen 30 ezer tesztet végeztetett. Magyarország sosem látott kihívásra készül, a korlátozások lassú oldásával ugyanis ki fog derülni: a járványcsúcs még hátravan, tovább nő a betegek és a halottak száma is. Az Orbán Viktor által kijelölt május 3-i határnap személyi váltást hoz, és ezért építgeti a kormánysajtó Merkely Béla Semmelweis-rektor képét a nyilvánosság előtt? Nem akármilyen hét előtt állunk – fejti ki hosszú cikkben a lap.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

A kórházi járvány megelőzésében fontos szerepe van a védőeszközöknek. A Válasz értesülései szerint Merkely ebben is kulcsszerepet vitt, az innovációs minisztérium megbízásából a Semmelweis Egyetem bonyolítja a közbeszerzéseket. Az egyik első nagy kínai szállítmány érkezésekor a rektor Orbán Viktorral fogadta az eszközöket.

Miközben másfél hónapja a hivatalos kommunikáció része, hogy a lakossági maszkhasználat felesleges, a Semmelweis Egyetem rektora ezzel szembemenve a textilből készült védőeszköz minél szélesebb alkalmazását javasolta.

Nem önmagában érdekes ez, hanem azért, mert most már a kormány is paradigmaváltásról beszél. Az új irány osztrák és szlovák mintára a maszk kötelező használata,

az irányváltásban pedig nem Kásler miniszternek, hanem Merkely rektornak van fontos szerepe.

A május 3-a utáni világ egyik fontos pillére lesz a maszk, amely az élet újraindulása után is segíthet alacsonyan tartani a fertőzésszámot.

A rektor aktív szerepet vállalt az utóbbi hetek legélesebb egészségügyi konfliktusában, amelynek során Kásler Miklós miniszter és Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár felmentette Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját. Merkely elsőként kérte fel új feladatra a felmentett főigazgatót, majd interjút adott a kormánybarát Pesti Srácoknak, amelyben hangot adott annak, hogy a vitában Cserhátinak van igaza.

A járvány kezdetén, március elején egy másik kormányközeli lap, a Mandiner engedett hasábjaira bizonyos Tóth László nevű „vendégszerzőt”, hogy leírja, „Nincs elvégezve a munka, miniszterelnök úr”, a határozott vezetés hiánya „rendszerszintű zavarokat” okoz az egészségügyben. A gyakorlatilag névtelen szerző 

már akkor megtalálta a járvány levezénylésére megfelelő embert, „aki fiatalabb, energikusabb és határozottabb, mint Kásler Miklós. (Mint például Merkely Béla rektor úr – bocsássa ezt meg nekem)”.

Merkelyből ettől még nem feltétlenül lesz miniszter. A rektor ráadásul nem érdeklődik sem a szociális terület, sem a kultúrpolitika iránt.

Az is lehet tehát, hogy a Fidesz csak beenged a kommunikációs térbe néhány lendületesebb, nyugatias nézetet képviselő egészségügyi szakértőt, miután Kásler és Horváth Ildikó gyakorlatilag kirekesztődött onnan.

– találgat a lap.

A mostani éles helyzetben érdekesen hat a reformkori szófordulatokkal élő, az újságírókat „kisasszonynak” szólító Kásler miniszter, azt pedig megmondani sem igen lehet, mikor mutatkozott Orbán együtt a Magyar Orvosi Kamara előtt csaknem sírva fakadó, a Cserháti mellett kiálló kórházakkal viszont levélben keménykedő Horváth Ildikó államtitkárral. 

A cikkben számos érdekesség van még, érdemes elolvansi az egészet.