MSZP: Hét évig tartana beoltani a magyarokat ebben az ütemben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egységes európai oltási bizonyítvány részleteiről vár válaszokat a magyar kormánytól és az Európai Bizottságtól (EB) a párt.

Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője szombaton, a Facebookon online tartott sajtótájékoztatón közölte:

több mint hét évet venne igénybe, ha az elmúlt két hét alatt tapasztalt ütemben oltanák be a magyar társadalom 60 százalékát, ezért a vakcinációt fel kell gyorsítani.

Hozzátette: ugyanakkor keveset tudni arról, hogy mikor és milyen koordinált szabályok lesznek az oltási igazolványokkal kapcsolatban. Szavai szerint a kormány erről elfelejtett tájékoztatást adni.

Ujhelyi István kifejtette: az Európai Tanács december 10-11-i ülésének záródokumentuma szerint az “oltási bizonyítványokkal kapcsolatban ki kell alakítani egy koordinált megközelítést az EU-ban”. Ennek előkésztésébe a magyar kormány azóta nem vonta be a szakmai szervezeteket és az ellenzéki pártokat – jegyezte meg.     

Az ellenzéki politikus felidézte: korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy valószínűleg lesznek ilyen szabályok az EU-ban és Magyarországon is, egy nappal később pedig Orbán Viktor miniszterelnök egy az EU törekvéseivel összhangban lévő digitális útlevél létrehozásáról beszélt.

Hol vannak a részletek, hogy áll a kormányzat ennek előkészítésében?

– tette fel a kérdést Ujhelyi István. Példaként említette az ingázókat, munkájuk vagy tanulmányaik miatt külföldre menőket.

Egyebek mellett jelezte, hogy Nagy-Britanniában egyes felvetések szerint

a sportesemények, koncertek, egyes szórakozóhelyek, múzeumok látogatására csak oltási igazolvánnyal lesz lehetséges.

Ujhelyi István jelezte, hogy ugyanezekkel a kérdésekkel fordul az Európai Bizottsághoz is.

(MTI)

Hirdetés
Előző sztori

Rémhírterjesztés miatt nyomoznak a Hadházy Ákos féle videó miatt

Következő sztori

Örkény egyperceseit hozza el a Pécsi Nemzeti Színház

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1