Címlap Politika Nagy zakót ka...

Nagy zakót kapott a nyugatos, liberális párt Szlovákiában – Fico nyert

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A felvidéki magyarok azonban nem örülhetnek.

Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál.

Pozsony, 2023. szeptember 30. Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján. MTI/AP/Darko Bandic

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva.

Pozsony, 2023. október 1. Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia vezetõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváró végén 2023. október 1-jén hajnalban. MTI/AP/Petr David Josek

A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis

a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

Ugyanakkor rengeteg felvidéki magyar szavazott Ficora, ezt előzetesen is tudni lehetett.

A mostani választás egyébként azért is fontos – jegyzi meg a Portfolio, mert fundamentálisan befolyásolhatja a V4 formáció jövőjét. Robert Fico – akinek jelenleg a legnagyobb esélye van kormányt alakítani -, jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és a magyar kormánnyal, emellett kritikus Brüsszellel szemben és többször utalt arra is kampánya során, hogy ha hatalomra jut, nem fog Szlovákia több fegyvert küldeni Ukrajnának. Fico ugyanakkor arra is utalt, hogy a Magyarország felől érkező migrációs hullám miatt határellenőrzést vezetne be a szlovák-magyar határon.

(MTI/AP)