Az NKA Universitas Pécs férfi csapata a bajnoki címvédő Falco otthonában kezdte a szezont – bár az ellenfél bivalyerős volt, ennek ellenére egy 15 éves akadémista is pályára lépett!
Címlap Sport Közel húsz pé...
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombaton az NKA Universitas Pécs női és férfi csapata számára is elkezdődött a bajnokság a legmagasabb szinten, az NB I. A csoportban: előbbi sima győzelmet aratott Cegléden, utóbbi pedig helyt állt a bajnoki címvédő Falco KC Szombathely otthonában. Az eredményeknél is fontosabb azonban, hogy mindkét együttesben sok volt a Nemzeti Kosárlabda Akadémia növendéke, sőt, a magyar mezőny többi csapatában is jó néhányan szerepet kaptak!

Az NB I. A csoportjának szombati rajtja kapcsán örömteli volt látni, hogy az NKA Universitas Pécs női és férfi csapatánál is jelentős szerepet kaptak az akadémia növendékei. A Cegléden 82-43-as, tehát felettébb magabiztos győzelmet arató hölgyeknél öt olyan játékos is pályára lépett, aki évekig Pécsett, a Megyeri úton pallérozódott (pallérozódik): Laczkó Sára, Rátkai Eszter, Halmágyi Kitti, Halmágyi Kata és Olawuyi Adenike. A férfiaknál ennél is több saját nevelés kapott lehetőséget a bajnoki címvédő Falco KC Szombathely otthonában, ez a „húzás” pedig önmagáért beszél: nyolcan kerültek pályára (a tizenkettőből…), Scherer Bálint és Meleg Gergő a kezdőben volt, Benke Krisztián, Lukácsi Gábor, Rátgéber Tamás, Herger Salamon, Bor Gábor és Angyal Medárd pedig csereként játszott. Érdemes kiemelni, mert nem mindennapi történet, hogy Lukácsi esetében egy mindössze 15 éves spílerről beszélünk, aki U16-os válogatott, és aki rögtön az első A-csoportos felnőtt meccsén pontokat is szerzett!

Hovatovább azt is jó volt látni, hogy nem csak a pécsi csapatokban számítottak az akadémia „produktumaira”. Férfi vonalon most mutatkozott be az élvonalban Meszlényi Róbert, akit a nyáron szerződtetett a Sopron – 31 (!) percet adott neki Bors Miklós vezetőedző. A 12-es keretben volt csapatánál a szintén nyáron távozott Schmera Gergely és Árva-File Balázs is, előbbi a Körmend, utóbbi az Oroszlány játékosa, s biztosak vagyunk benne, hogy nemsokára ők is túllesznek az első A-csoportos meccsükön. Az pedig, hogy a Falco KC Szombathelyben kezdő volt Pongó Marcell, senkinek sem volt meglepő: ne feledjük, a magyar válogatott irányítója is a Nemzeti Kosárlabda Akadémián nőtte ki magát azzá, aki! A női vonalon is akadtak a mezőnyben pécsi akadémisták, Tenyér Zsófia az egyik élcsapatban, a DVTK Hun-Therm együttesében kapott 11 percet, Küllős Kira a Serco UNI Győrben lépett pályára, Nagy Réka pedig a Ceglédben játszhatott. Mindez tehát azt jelenti összességében, hogy közel húsz olyan játékos lépett pályára szombaton, a női és férfi NB I. A csoportjának nyitó fordulójában, akik évekig Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián fejlődtek – és biztosak vagyunk benne, hogy ez a szám a jövőben folyamatosan nőni fog!

Falco KC Szombathely–NKA Universitas Pécs 112-92 (27-23, 42-20, 25-22, 18-27)

Férfi kosárlabda NB I. A csoport, 1. forduló. Falco KC Szombathely: Pongó 3/3, Tanoh Dez 13/9, Benke Sz. 16/9, Tiby 8/6, Keller 7. Csere: Perl 19/3, Jordano 2, Krivacevic 11, Pot 15/3, Barac 14, Kovács B. 4, Verasztó. Vezetőedző: Milos Konakov. NKA Universitas Pécs: Kerpel-Fronius 7/3, Durmo 16/3, Scherer 4, Meleg 17/6, Manjgafic 31/6. Csere: Kovács P. 6, Benke K. 8, Lukácsi 3, Rátgéber T., Angyal, Herger, Bor. Vezetőedző: Goran Tadic.

Goran Tadic: – Először is gratulálok a Falcónak az elmúlt évekért, nagyon jó dolog, hogy Magyarországnak van egy ilyen jól menedzselt csapata, amelyet nemzetközi szinten is jegyeznek. Nagy élmény volt úgy kezdeni a szezont, hogy a csapat történetének első NB I. A-csoportos mérkőzésén rögtön egy minőségi ellenféllel találkoztunk. Jó meccsünk volt, de meglátszott a különbség a játékosok között, és már az első félidőben jelentős hátrányba kerültünk. Igyekeztem lehetőséget adni a fiataloknak, közöttük például a mindössze tizenöt éves Lukácsi Gábornak, mert számunkra ez a szezon egy nagyon fontos lépcsőfokot jelent. Amellett, hogy természetesen meccseket akarunk nyerni, és bent akarunk maradni, fejleszteni akarjuk a fiatal játékosainkat, mert hiszem, hogy vannak közöttük olyanok, akik később meghatározóak lehetnek ezen a szinten, majd akár a válogatottban is. Hosszú, kemény szezon és út előtt állunk, de mindig az első lépés a legnehezebb. Levonjuk majd a konzekvenciákat, és megyünk tovább. Sok sikert kívánok a Falcónak!

VBW CEKK Cegléd–NKA Universitas Pécs 43-82 (9-28, 12-24, 6-9, 16-21)

Női kosárlabda NB I. A csoport, 1. forduló. VBW CEKK Cegléd: Czank 4, Rakita 2, Farkas 3/3, Kobolák 11, Barnai 7. Csere: Horváth 6, Vincze 7/3, Nagy R., Viszmeg 3/3, Andi, Filipovicz. Vezetőedző: Lo Elhadji Malick. NKA Universitas Pécs: Rátkai 1, Weninger 13/3, Halmágyi Kitti, Mérész 10, Williams 8. Csere: Tadic 8, Laczkó 10/6, Kiss A. 13/3, Olawuyi 4, Halmágyi Kata 2. Vezetőedző: Jovan Gorec.

Jovan Gorec: – Annak tudatában jöttünk ide, hogy három nap múlva már a Szekszárd ellen fogunk játszani, így próbáltam rotálni a játékosokat, mindenkinek lehetőséget adni, bár volt egy hiányzónk. Lehetett volna jobb második félidőnk, különösen a harmadik negyed, amikor lelassultunk, nem volt megfelelő az energiánk, de ez előfordul a fiatal csapatokkal. Ha valaki szenzációsan játszik az első fordulóban, az nem egy normális, megszokott dolog, mert még hosszú a szezon, a bajnokság végén kell nagyon jónak lenni, és én remélem, hogy mi majd azok is leszünk!