Címlap Politika Ilyen nyílt é...

Ilyen nyílt és világos beszédet már rég mondott Orbán Viktor, mint beiktatása után

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben, miután a parlament 133 igen és 27 nem szavazattal újraválasztotta miniszterelnöknek.

Járványok, gazdasági visszaesés

A kormányfő beszédében emlékeztetett: az évtized a koronavírus-járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő, az energiaválság és az amerikai kamatemelések együtt elhozták a magas infláció korszakát, és mindez együtt el fogja hozni a recesszió, a gazdasági visszaesés időszakát, amikor a gazdasági teljesítmény csökkenése, stagnálása és csekély emelkedésének évei váltogatják majd egymást Európában – fejtette ki.

Úgy értékelt:

kiújulhatnak fenyegető járványok, a gazdasági visszaesés mélyülhet, a gazdag országok felé „tektonikus erővel” felerősödik a migráció, mindennek tetejébe pedig egy elhúzódó és világméretű kiterjedéssel fenyegető, valóságos háború zajlik a keleti szomszédunk földjén.

Orbán Viktor hangsúlyozta: „egy háborús évtized képe bontakozik ki a szemünk előtt”, és bár jó lenne, ha nem így lenne, „nekünk nem a vágyainkból, hanem a valóságból kell kiindulnunk”.

Az orosz-ukrán háborúról

Orbán Viktor az ukrán–orosz háborúról úgy fogalmazott, hogy ennek nem lett volna szabad elkezdődnie, a háborút könnyű elkezdeni, de nehéz befejezni.

Európának ma semmilyen eszköze nincs a szomszédjában zajló konfliktus kezelésére.

A kormányfő úgy látja, a kontinens vezetői meg vannak győződve arról, hogy szankciókkal térdre lehet kényszeríteni Oroszországot. Ez szerinte papíron lehetséges, számos papírpolitikus lebegtet is valamiféle elméleti bizonyítékokat, de ő akárhogy is próbál visszaemlékezni, nem jut eszébe olyan kontinentális zárlat, amely eredményes lett volna. Olyat viszont már látott, hogy az bukott bele, aki kitalálta.

Magyarország az európai egység érdekében nem akadályozza meg a szankciókat, amíg azok nem lépik át a magyar gazdaság önvédelmének vörös vonalát, vagyis nem veszélyeztetik Magyarország energiabiztonságát.

Orbán Viktor úgy vélekedett: a háború a szomszédunkban még hosszú ideig és józan ésszel nehezen felfogható fegyverrel folytatódni fog, állandó biztonsági fenyegetést jelentve. A következő évtized legfontosabb feladatának azt tartja, hogy kimaradjunk a háborúból, és megvédjük Magyarország biztonságát.

Szerinte nem lesz könnyű a következő időszak, mert óriási nemzetközi nyomás nehezedik az országra. A miniszterelnök szerint

aki fegyvert szállít, fél lábbal már benne is van a háborúban. A béke épít, a háború rombol

tette hozzá. Kijelentette: Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar.

Brüsszel visszaél a hatalmával

Orbán Viktor szerint Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával, és „csupa olyasmit akar ránk kényszeríteni, ami nekünk rossz és tőlünk idegen”. Hozzátette: Magyarország „az élni és élni hagyni elv” jegyében „toleranciaajánlatot” tett a migráció, a gender és legutóbb az olajembargó ügyében is, azonban ezeket visszautasították.

De mi továbbra sem adjuk fel a határok védelmét, nem bontjuk le a kerítést és nem engedünk be migránsokat, megvédjük a családjainkat, a genderaktivistákat nem engedjük be az iskoláinkba, nálunk az apa férfi, az anya nő, gyerekeinket pedig hagyják békén, kitartunk Magyarország békéje és biztonsága mellett, és nem fogadunk el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat

– jelentette ki a miniszterelnök.

Leszögezte: Magyarország az Európai Unió tagja, és érdeke, hogy a következő évtizedben az is maradjon.

Folytatódik a nemzetegyesítés

Az újraválasztott kormányfő beszédében közölte, a következő kormány különösen számít a történelmi egyházak híveinek közösségeire, amelyek létezése önmagában is nagy érték Magyarországnak. Biztosítani fogjuk az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket, a szabadságot és az egyházak tiszteletét – mondta, hozzátéve, hogy látják az egyházi iskolák, kórházak, idősotthonok utáni növekvő igényt, ezek segítése a kormány munkájának fontos része lesz.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy látja az újraéledő nemzeti összetartozás lelki és fizikai lenyomatait is szerte a Kárpát-medencében. Ez nemcsak a határon túl élő magyaroknak jó, de erősíti az egyetemes magyarságot és az anyaországot is – mondta. A határon túli magyarok számíthatnak ránk, lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat – jelentette ki.

Továbbra is előre

Nehéz körülmények közepette is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy a most megalakítandó kormány vállalása az, hogy a kibontakozó európai válság idején is megőrzi a legfontosabb eredményeket, és nem adja fel a fontos célokat.

Megvédjük a teljes foglalkoztatottságot, megvédjük a családtámogatásokat, vállalom, hogy megvédjük a nyugdíjak értékét, a rezsicsökkentést is

– hangsúlyozta.

(Forrás: MTI, Index)