Címlap Politika RSF: már csak...

RSF: már csak Bulgáriában rosszabb a szabad sajtó helyzete, mint nálunk

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legalábbis az EU-tagországok közül - véli a Riporterek Határok Nélkül (RSF), amely idén is közzétette éves sajtószabadság-jelentését. Szerintük Magyarország a 89. helyet szerezte meg az összesen 180 országot értékelő listán. Ám Pécsett sem túl rózsás a helyzet azonban!

A legnagyobb újságíró jogvédő szervezet jelentése megjegyzi, hogy továbbra is a kormánybarát Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) uralja a médiapiacot, amit az állami hirdetések továbbra is komolyan torzítanak – idézi a jelentést a 444.

„Független újságírók számára egyre nehezebb az információszerzés, a parlamenti politikusokat nem kérdezhetik szabadon, és és nem vehetnek részt különböző nyilvános eseményeken. Kormánypolitikusok nem adnak interjút kormánykritikus sajtótermékeknek, körintézmények sajtóosztályai pedig rendre megtagadják a választ a független média kérdéseire”

– írják.

Itt jegyezzük meg, hogy Pécsen is ez a helyzet. Az önkormányzat két hónapja nem veszi fel lapunkat még a sajtólistára sem, hiába a tucatnyi udvarias kérés; nem válaszolnak semmilyen kérdésre, vagyis többnyire az olvasóink kérdéseire, amelyeket rajtunk keresztül tesznek fel a városvezetésnek és/vagy az önkormányzati cégeknek. Pontosan azt csinálják tehát, amit a fideszes városvezetés tett, és amelyet ellenzékiként, a választás előtt még maguk is bíráltak.

A 180-as listán így olyan országok vannak körülöttünk, mint Sierra Leone, Gambia, Lesotho, Izrael, Peru, Moldova, Észak-Macedónia és Szerbia. Az EU-tagországok közül már csak Bulgáriában rosszabb a szabad sajtó helyzete, mint nálunk.

Régiós összehasonlításban továbbra is Európában a legnagyobb a média szabadsága, miközben továbbra is a Közel-Kelet és Észak-Afrika maradtak a legveszélyesebb vidékek az újságírók számára.

(via 444)