“Őszintén: nem a pénzügyi adósság a legnagyobb problémája Pécsnek”

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Részletes és az átlagember számára kissé nehezen érthető sajtótájékoztatón összegezték az önkormányzati cégek átvilágítását. Az adatokat Schmuck Roland a Költségvetési és Gazdasági Bizottság elnöke és Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere sorolta. Az ellenzék köszöni, hogy elismerték a korábbi városvezetés munkáját. "Ezek szerint nem volt akkora bajban Pécs, mint ahogy belengették" - reagált Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője.

Amikor beütött a koronavírus-válság, akkor Pécsnek már takarékos költségvetése volt. Ha ez nem lett volna így, sokkal nagyobb problémája lenne városnak – mondta Schmuck Roland. Bár a Költségvetési és Gazdasági Bizottság elnöke ezt megelőzően majdnem 20 percig sorolta a könyvvizsgálók által leírt számokat, hogy mekkora pénzügyi kötelezettsége van a városnak, a végén azért Ruzsa Csaba őszintén elmondta:

“Nem a pénzügyi adósság a legnagyobb problémája Pécsnek”

Az alpolgármester szerint a bajok és a nehézségek inkább az elmaradt fejlesztésekből következnek: rosszak az utak is, és az intézményeket sem újították fel.

A sajtótájékoztatót annak kapcsán tartotta Ruzsa Csaba és Schmuck Roland, hogy végeztek az átvilágítással a könyvvizsgálók. Őket egyébként több millió forintért bérelte fel az önkormányzat arra, hogy átnyálazzák a városi cégek papírjait.

A sajtótájékoztatót megpróbáljuk összefoglalni:

  • a városvezetés által felkért könyvvizsgálók 81 oldalas dokumentumot írtak, ami mindenki számára elérhető lesz
  • az, hogy mikortól az informatikusoktól függ. Azaz még nincs fent sehol.
  • a város célja az, hogy 2024-ben ez alapján a dokumentum alapján meg tudják majd mutatni, mit tettek le az asztalra

Az önkormányzat átvételekor (2019 október) 8.5 milliárd visszafizetési kötelezettsége volt a pécsi önkormányzatnak, amit 2020 decemberig kell visszafizetnie a városnak. Ezzel a könyvvizsgálók is egyetértettek. Ezen felül az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok 15 milliárd forintnyi kötelezettségekkel rendelkeztek. Azaz

összesen 23.5 milliárd forint. Ez nem adósság azonban, mert ebben a fejlesztési források – vagyis a tervezett fejlesztések, beruházások is – benne vannak.

Itt maga a kötelezettség állomány vizsgálatában a korábbi elméleti vitához képest 29.8 milliárd forintot fogalmaztak meg a könyvvizsgálók – mondta Ruzsa Csaba. Az alpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy nem politikai következtetéseket akar levonni, hanem

Péterffy szavaival élve “összbirodalmi” szinten

kell stabilizálni az önkormányzati cégeket. Sokkal nagyobb kontrollt kell gyakorolni az önkormányzatnak arra, hogy a cégei mikor és mire költenek. Nem véletlen, hogy pénzügyi felügyelőket rendeltek ki intézményekhez, akik ellenőrizték az önkormányzati társaságokat.

“Egy éve várunk erre az elismerésre” – reagált az ellenzék

Csizmadia Péter a pécsi Fidesz frakcióvezetője megköszönte “Ruzsa Csaba különleges bocsánatkérését”. Az ellenzéki politikus szerint azzal, hogy Péterffy jobb keze kimondta, hogy “nem a pénzügyi adósság a legnagyobb problémája Pécsnek” elismerte, hogy

tévedtek, amikor csődközeli állapotokkal ijesztgették a pécsieket. Most kiderült, nincs is akkora probléma.

Csizmadia Péter nem érti Ruzsa Csabának azon kijelentését, miszerint az intézmények és az utak leromlott állapotban vannak. Ha valamiben erős és eredményes volt az előző városvezetés az elmúlt három évben, az éppen, hogy a középületek rendbe tétele volt.

Több tucat orvosi rendelő, óvodák fejlesztése történt meg. De ide lehet sorolni a Magasház elbontását és az IH épületének irodaházzá alakítását is

– sorolta az ellenzék vezetője a teljesség igénye nélkül.

Aki lemaradt volna a városvezetők sajtótájékoztatójáról, az itt nézheti vissza vágatlanul:

A pècsi önkormányzat pènzügyi átvilágìtása ès az erről kèszült jelentès – a Pècs Aktuál èlőben jelentkezik a sajtótájèkoztatóról!Gepostet von Pécs Aktuál am Freitag, 25. September 2020

Előző sztori

Befejeződik a tervezés, épülhet az új Duna híd Mohácsnál

Következő sztori

Nemzeti laboratóriumok lesznek Pécsen