Címlap Politika Semjén éjszak...

Semjén éjszaka benyújtotta javaslatát: vége a közalkalmazotti státusznak a kulturális szférában

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Éjszaka benyújtotta Semjén Zsolt a már húsvétkor politikai vihart kavart javaslatát, amivel a kulturális szférában kivezetik a közalkalmazotti státuszt november 1-től – írja az ATV.hu. A módosítás 20 ezer munkavállalót érint.

“Az elmúlt közel 30 év alatt bekövetkezett, a munka világát érintő változások, az egyes hivatásrendek differenciálódása, az azokra vonatkozó speciális szabályozás, jelentős mértékben kiüresítette a Kjt.-t, amely sok szempontból nem tudta követni a munkaerő-piaci és munkajogi változásokat, életszerűtlenné vált, széttöredezett szabályozást eredményezve. Ennek következtében indokolt a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása”

– ezt tartalmazza a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által éjszaka benyújtott törvénymódosítás, mellyel a kormány 2020. november 1-jével megszünteti a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását – idéz a törvénymódosításból az ATV.hu.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT) , a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) már húsvétkor tiltakozott, azt írták:

“megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény olyan módosítását készül beterjeszteni a parlament elé, mely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától”.

A módosításról később dönt a Parlament.