Címlap Politika Sorban akadna...

Sorban akadnak ki Orbán bejelentése miatt az ellenzéki polgármesterek

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kivégzésről ír Karácsony Gergely; másnak a ... veri a csalánt a miniszterelnök egy momentumos polgármester szerint; Botka szerint a cél az önkormányzatok megszüntetése.

Újabb gazdaságvédelmi intázkedéseket jelentett be a miniszterelnök, és ezek egyikeként

a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját a felére csökkentik január 1-től.

Orbán azt is mondta ennél a pontnál, hogy a 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.

Kivégzés

A legnagyobbat Karácsony Gergelynek sikerült reagálnia Orbán bejelentésére, mert egyenesen kivégzésről írt posztjában – percekkel a miniszterelnöki mondandó után.

„Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését” 

– közölte Budaoest főpolgármestere.

Máséval veri a csalánt

Ezt már Déri Tibor, Újpest polgármestere közölte, szerinte a szombati bejelentések újabb arcon csapást jelentenek az önkormányzatoknak, miközben nem nagy segítség a vállalkozásoknak. A következményei viszont kézzel foghatók lesznek, mert „ezzel Újpest újabb milliárdoktól esik el, újabb több ezer millió forintot vesznek el az újpestiektől, az értünk és gyermekeinkért dolgozó óvodapedagógusoktól, kisgyermeknevelőktől, a kerület nyugdíjasaitól, sportolóktól, egyházaktól, és mindenkitől, akik igénybe veszik Újpest útjait, járdáit, közterületeit” – hangsúlyozza a momentumos politikus.

Megszünteti az önkormányzatokat

Botka László, Szeged első embere is gyorsan reagált. Szerinte „az elsőre vállalkozóbarátnak tűnő intézkedésnek valójában semmilyen más célja nincs, mint hogy megszüntesse az önálló önkormányzatokat hazánkban.” Ez pedig „egyszerre szégyenteljes és magyarellenes” – szögezte le a polgármester.

„Tavaly az ország nagy része ellenzéki vezetés alá került, ezt képtelen elfogadni a Fidesz, ezért minden eszközzel üti-vágja saját polgárait”

– Botka szerint ez az oka az iparűzési adó lefelezésének. Azt írta még, hogy „eljött az ideje, hogy fizessenek a gazdagok!”.

Péterffy egyelőre nem reagált

Pécs polgármestere egyelőre nem reagált. Bár ő ma találkozott Orbán Viktorral, délelőtt – más városvezetőkkel együtt. Lehet, hogy őket megnyugtatta a miniszterelnök, de az is lehet, hogy még csak most készül a pécsi polgármester véleménye a miniszterelnök mai bejelentéséről és később hozza nyilvánosságra.

UPDATE: Reagált a pécsi polgármester

A kivétel: Székesfehérvár polgármestere optimista

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes értékelő posztjában azt írta:

„A most bejelentett újabb állami gazdaságvédelmi intézkedések ugyan érintik az iparűzési adót és bevételkiesést okoznak, de értelmezésünk szerint

csak a járvány időszakára vonatkoznak, valamint a városunk bevételeinek jelentős részét befizető nagy adófizetőkre ez a döntés nem terjed ki, csak a kkv szektorba tartozó, főként egyébként magyar tulajdonban lévő kisebb vállalkozásoknak biztosítanak kedvezményes adómértéket 2021-ben.

A most bejelentett döntésnek a városra gyakorolt hatásait először nyugodtan értékelni kell; a bevételkiesés mértékét pontosan ki kell számolni, hatásait pedig át kell gondolni, és ha ezekről szükséges, akkor egyeztetni kell a minisztériumokkal. Felelős polgármesterként nem kiabálva, hanem – megoldásokat nyújtó – megállapodások lehetőségét keresve.

A mostani helyzet megoldása során is egészen biztosan szükség lesz a bevételkiesést kompenzáló állami forrásokra. Örülök, hogy ennek lehetősége már a mai bejelentésben is elhangzott” – írta egyebek mellett a polgármester, aki hozzátette: optimistán várja az ezekről szóló egyeztetéseket.