Címlap Politika Péterffy Atti...

Péterffy Attila: Lesöpörte az észérveket a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményben reagált Pécs polgármestere, szerinte Orbán lesöpörte az észérveket.


„Látszategyeztetés után az önkormányzatokat gazdasági szempontból még inkább kiszolgáltató intézkedést jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton délután.

Egyedüli ellenzéki városvezetőként az erről szóló egyeztetésen hiába soroltam érveket a helyi iparűzési adó 50%-os csökkentése ellen, azokat a kormány jelen lévő tagjai lesöpörték az asztalról.

A gazdaságvédelminek nevezett, de valójában az önkormányzatokat bizonytalanságba taszító, nyíltan politikai célú rendelkezést Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a szűkkörű egyeztetésen. Az akkor még tervezett, azóta bejelentett intézkedéssel szemben valójában csak én fogalmaztam meg határozott kritikát.

Az ellenzéki vezetésű városok és a pécsiek védelme érdekében elmondtam, hogy a kormány ezzel a döntéssel az önkormányzatok kárára éppen azt a kis- és középvállalkozói kört támogatja, amely döntő többségében nem tervezi a bezárást a járvány miatt.

Hozzátettem, ha az állam mégis ezt a vállalkozói kört támogatja, akkor az önkormányzatoknak a döntés miatt kieső bevételeit kompenzálnia szükséges, mert azok csak így tudják biztosítani működőképességüket és teljesíteni a járvány elleni védekezés rájuk rótt feladatait.

A járványügyi védekezés érdekében bevezetett, önkormányzatokat terhelő szolidaritási adó mérséklését szintén kezdeményeztem, amivel részben kompenzálható lehetne a mostani rendelkezéssel kieső önkormányzati bevétel. A bejelentés szerint, erről egyesével, az érintett önkormányzatok vezetőivel folytatott tárgyalásokon egyeztet majd a kormány.
Fentiek alapján a szombati diktátum célja egyértelmű.

A kormány a járványügyi védekezés költségeit már eddig is erejükön felül vállaló önkormányzatokat a pandémiára hivatkozva megfosztja a helyi iparűzési adóbevételük jelentős részétől, amivel még kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja őket.

A kormányfő tájékoztatása alapján az államtól kaphatnak ugyan kompenzációt a vidéki városok, de ennek mértéke kizárólag a kormány politikai szándékától függ, így ez teljességgel kiszámíthatatlan és elfogadhatatlan.

Ezzel együtt az ellentételezésről szóló tárgyalásokon mindent megteszek majd azért, hogy se a pécsieket, se az ellenzéki városokat ne érje kár a mostani döntés miatt. Célom, hogy az önkormányzat méltányos kompenzációt kapjon az államtól” – írta Pterffy Attila.