Címlap Politika Szita Károly ...

Szita Károly elégedett, 9 ellenzéki polgármester – köztük Pécs – viszont nem!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Kilenc kivétellel.

Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Szita Károly, a szervezet elnöke, Kaposvár fideszes polgármestere közleményében azt is kiemelte, hogy az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány.

Szita Károly közlése szerint az MJVSZ vezetősége még a bejelentés előtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről.

„A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében”

– fogalmazott a közleményben Szita Károly, hangsúlyozva, hogy „ezért azonban közösen kell tenni”.

Tájékoztatása szerint a miniszterelnök által bejelentett

intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét

– értékelt az MJVSZ elnöke.

Hozzátette: a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön.

„Mindezt tesszük azzal a hittel és reménnyel, hogy az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja” – fogalmazott Szita Károly.

Ne fogalmazzon politikai közleményeket Szita Károly

Elhatárolódunk a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke által kiadott nyilatkozattól. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól.  Közösen úgy döntöttünk, hogy a 2021-es költségvetésben az MJVSZ-tagdíjra szánt, többmillió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítjuk, mivel a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségünk lesz – közölte kilenc polgármester, köztük a pécsi.

Szita Károly, az MJVSZ elnöke a szövetség nevében a kormány helyi iparűzési adót megfelező döntésének támogatásáról, a gazdaságvédelminek nevezett, valójában nyíltan politikai célú, az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedéssel kapcsolatos elégedettségéről adott ki közleményt – írják.

A 23 hazai nagyváros polgármesterét tömörítő szervezetből 9 városvezető azonban nem ért egyet sem a nyilatkozattal, sem a kormány döntésével. Tudjuk, hogy ezt a többi, főleg kormánypárti vezetésű város polgármestereinek egy része is értetlenül fogadta, igaz, kritikát ők eddig nem fogalmaztak meg. A 9 város vezetőiként természetesen szolidaritást vállalunk a többi város és település vezetőjével is, ugyanis az ő városaikat, az ő közszolgáltatásaikat, az ő lakosságukat is jelentős hátrány éri a csökkentés miatt. Ismerjük és átérezzük az ő helyzetüket is – közölték.

Szita Károly tehát az MJVSZ szakmai céllal létrejött, a nagyvárosok egységes képviseletére hivatott szövetsége nevében, az érintett polgármesterekkel folytatott egyeztetés nélkül, de az ő nevükben adott ki a kormány politikai céljaival egyetértő, az önkormányzatok kivéreztetését célzó döntést támogató nyilatkozatot.

Ezzel Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól

– fogalmaz a kilenc, ellenzéki polgármester.

Ahogy az MJVSZ közleménye is kitér rá, a hazai nagyvárosoknak járványügyi költségvetést kell készíteniük 2021-re. Szita Károly úgy fogalmaz, hogy a nagyvárosok önkormányzatainak mindent a járvány elleni védekezés alá kell rendelniük.

A KKV szektor által fizetett helyi iparűzési adóbevételek 50%-os csökkentése olyan nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatok költségvetését, hogy az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrás, ezért

úgy döntöttünk, hogy 2021-ben nem fizetjük be a szervezet több millió forintos, éves tagdíját. Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében.

Hangsúlyozzuk, a Megyei Jogú Városok Szövetségének szakmai küldetését továbbra is fontosnak tartjuk, azonban tagságunk jövőbeli megőrzését az MJVSZ elnökének ezutáni nyilatkozatai függvényében mérlegelni fogjuk – közölte Szeged, Miskolc, Szombathely, Érd, Hódmezővásárhely, Salgótarján, Pécs, Tatabánya és Dunaújváros polgármestetre.