Címlap Politika Szó szerint e...

Szó szerint eltemették a PMFC-t, úgy kellett feltámasztani – Most újabb esély nyílt meg a csapat előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tökéletes propagandainterjút adott a saját lapja névtelen szerzőjének Péterffy Attila a napokban a PMFC-vel kapcsolatban, annak apropóján, hogy a csapat megkapta a licenszet az NB II-es induláshoz. Érdemes elolvasni, mert tanítani kellene az iskolában. A szövegben van egy rész, amiben a polgármester azt mondja a PSN Zrt.-s PMFC-ről, hogy

„a korábbi vezetés finoman szólva is elhanyagolta a működtetéshez szükséges feltételek megteremtését, illetve fenntartását, úgyhogy azonnal elkezdődött a problémák orvoslása annak érdekében, hogy a tarthatatlan helyzet ne befolyásolja az eredményességet”.

Ez a rész különösen gyanús volt az „interjúból”, ezért megkerestük a másik oldalt is, a PSN egykori vezetőjét, Vári Attilát, hogy reagáltassuk az elhangzott állításokra.

Eltemették, de feltámadt

– 2015-ben a korábbi tulajdonos szó szerint eltemette a csapatot, ráadásul vissza is minősítették azt megye I-es osztályba. Az említett év augusztusában zárultak le a többségi tulajdonos és az önkormányzat közötti egyeztetések, aminek révén a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. kezébe került a csapat irányítása és fenntartása.

A PMFC-t akkoriban a teljes morális és erkölcsi, valamint gazdasági válság jellemezte. Az ott dolgozók közel fél éve nem kaptak fizetést, a korábban NB I-ben játszó csapattagok szétszéledtek, rendkívül erős volt a csapaton belüli fluktuáció. Ami viszont a legszomorúbb, hogy az utánpótlás háttere is szétesett, egyáltalán nem rendelkezett jövőképpel és a bizonytalan szülők rengeteg gyermeket vittek el a klubtól

– magyarázta Vári Attila.

Miután ebben az állapotban került a PMFC a PSN-hez, Vári szerint rengetegen dolgoztak azon, hogy pénzügyi és egzisztenciális biztonságot, egy fajta stabil hátteret biztosítsanak a sportvállalkozás és a csapat számára.

– Péterffy Attila szerint az elmúlt 4 és fél évben nem történt semmi, nem sáfárkodott az előző városvezetés jól a csapat lehetőségeivel. Nem egyértelmű azonban számomra, hogy milyen gondolatmenet alapján tulajdonítja a polgármester a jelenlegi fényes jövőképet, a nemzetközi szintű utánpótlás nevelést, az akadémia beruházásának kezdetét, a stabil anyagi hátteret és a sportszakmai sikereket a saját sikerének, hiszen

az elmúlt 8 hónapban nem történt érdemi cselekedet az előző városvezetés és a PSN Zrt. vezetése által hagyott állapothoz képest,

kiváltképpen a pandémia 3 hónapját tekintve – véli Vári Attila.

A PSN egykori vezetője szerint „Péterffy Attilának a vádaskodás helyett inkább köszönetet kellene mondania azoknak a keményen dolgozó pécsieknek, akik hozzájárultak a csapat sikereihez és ahhoz is, hogy ilyen kiemelkedő állapotból folytathatja a PMFC koordinálását, és segítheti a továbbiakban a csapat pályafutását”.

– Mindemellett a kormánynak és a helyi képviselőknek, valamint az országgyűlési képviselőknek kell megköszönnie, hogy a Dárdai Pál Akadémia fejlesztése célegyenesben van és a csapat megfelelő pénzügyi kerettel rendelkezik az NB II-es osztályban való szerepléshez, hiszen

nem rég érkezett 420 millió forint többlettámogatás a PSN Zrt. és ez által a PMFC számára. Egyedül ez az összeg biztosítja jelenleg a megfelelő működési körülményeket, hiszen a jelenlegi városvezetés nem támogatja kellő mértékben a városi sport tevékenységeket, egyesületeket

– közölte Vári Attila. Hozzátette még azt is, hogy „rendkívül örül, hogy ilyen jó lehetőségek állnak újra a PMFC előtt, hiszen ez egy városi tradíció, egy értek, amely rengeteg pécsi gyermeknek és felnőttnek egyaránt hatalmas jelentőséggel bír”.

– Senkinek se legyen illúziója – a mostani állapot nem a jelenlegi városvezetés érdeme, hanem az elmúlt 5 évben keményen dolgozó kollégáké, a pécsieké és az ebben az időszakban is kitartó szurkolóké. Mindezért őket illeti meg a köszönet – magyarázta Vári Attila.

Bánki Erik: Lex PMFC

Tegnap nyújtotta be a Parlamentnek egyébként Bánki Erik baranyai országgyűlési képviselő azt a törvényjavaslatot, ami módosítaná a sporttörvényt. Eszerint a javaslat célja “az indulási jogok átruházásával kapcsolatos szabályozás módosítása a gyakorlati tapasztalatokra figyelemmel”.

A javaslat értelmében:  

az indulási (nevezési) joggal rendelkező sportvállalkozás az azonos sportszövetség által kiírt és szervezett versenyrendszer (bajnokság) azonos vagy magasabb bajnoki osztályában való részvétel céljából gazdasági társaságot alapít (vagy abban tagként részt vesz), és az indulási (nevezési) jogot erre a társaságra ruházza át és a sportvállalkozásnak lejárt köztartozása nincs.”

Vagyis ha a PSN alapít egy új céget a pénzt hozó befektetőkkel közösen, akkor erre a cégre már átruházhatják az indulási jogot.