Címlap Politika Választási tö...

Választási törvénymódosítás jön: nehezebb lesz listát állítani!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

23:59-kor nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvénymódosítást, amely több helyen is átírná a választási törvényt. A legfontosabb módosításnak az tűnik, amelyben jóval nehezebbé teszik a pártoknak a listaállítást - írja a 24.hu.

A szövegben ez szerepel:

Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Korábban csak 27 egyéni választókerületben kellett jelölteket indítani a pártlistához. Ez több dolgot is jelent: a pártlistát állító pártok jóval több állami támogatáshoz jutnak, mint azok, akik nem állítanak listát.

A támogatásokról ez szerepel a szövegben:

Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi
költségvetésből az 5. § szerinti összeg
a) 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven,
b) 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,
c) 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden
egyéni választókerületben jelöltet állított.

Így jóval nehezebb lesz külön listát állítani az ellenzéki pártoknak, ha támogatáshoz is szeretnének jutni, de közben egyetlen körzetben csak egyetlen jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben elindítani – írja a 24..

Az indoklás szerint a szigorításra azért van szükség, hogy a valós támogatottság nélküli törpepártok ne állíthassanak országos listát a támogatásokért.

A törvénymódosítást Semjén Zsolt nyújtotta be, előadója Varga Judit igazságügyi miniszter.

Hivatalosan a társadalmi támogatottsággal nem rendelkező „törpepártok” indulásának a megakadályozásával indokolják, mivel róluk – értsd: a kamupártokról – már az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy a listaállítás után járó minimum 150 millió forintot nem kimondottan a kampányra költik, így vélhetően csak az állami támogatás megszerzése érdekében indulnak a választáson

írja az Index.

Ellenzéki gyanú szerint azonban a Fidesz-KDNP elleni 2022-es összefogás megakadályozása lehet a cél. Az ellenzék ugyanis a két év múlva esedékes országgyűlési választáson mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet indítana a kormánypártok ellen, ám abban nem egységesek, hogy egy közös vagy két listát állítsanak. Utóbbit gyakorlatilag ellehetetleníti, ha a választókerületek csaknem felében előírják a jelöltállítást – írja az Index.

Szerepel még a szövegben az is, hogy nem indulhat el megyei listán az, aki polgármesterjelöltként is elindul.

Íme a javaslat szövege:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés [156,36 KB]

(via 24.hu/Index.hu)