Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Régebben a városi „törésvonalak” az ideológiai ékek hasításán jöttek létre… Ma már egy óriáskerék is elég hozzá. A Mekiből nézve jobbra, a rendelőintézetből nézve balra forog az orbitális karika…

Végső soron olyan, mint az élet… Minél több kört mentél, annál nagyobb hányingered lesz.

Rögtön hamleti magasságokkal nyitott a vertikális ringlispíl: Lenni, vagy nem lenni: az volt a kérdés. (Btw) Kétség nem fért hozzá, hogy lesz, hiszen már volt is a planetáris pandémia idején. Anno kicsit zokon vettem, hogy a tágas Mecsekerdőn nem tehetek egy kört sem, ellenben a „ferris rotán” védettségi igazolvánnyal és „ikszezer forinttal” bármikor pergethetek. Na mindegy… Akkor úgy voltam vele, hogy menjen a Pécs Eye a pécsájba …

… A Lánc utcai rendelő elé építik? Ez most komoly? „Hasznos, mint a Himalája lábánál a magasles”… Hangzott el baráti beszélgetéseinkben…- és ötleteltünk nagyokat, hogy hova máshova pakolnánk a monstrumot inkább. Egyik barátném a Fema placcon, a másik a Niké szobornál, a harmadik a Tettyei romoknál vagy a Tüskésréti-tónál látta volna szívesebben. De mi beleszólása van ebbe egy átlag pécsi lakosnak?! Túl bonyolult sztori egy hétköznapi tükének, pláne gyüttmentnek… Mert ugye, elsősorban ez ennek a tulajdona, másodsorban kimaradnak a körözni vágyó turistákat szállító buszok, harmadízben pedig a statikusok megszakértették, és a „statiszták” ingyen „jegyezték”…stb. Hozzánk egyszerű prolihisztorokhoz mindig csak a kész tények jutnak el… (Így, ha legközelebb törzskönyvvel, szájkosárban és euróval kell felkéretszkedni, akkor is visszatarthatatlanul vágyunk felrongyolni a kerékre meggyönyörűzni a nyomorpanorámát, vajon.)

Végül is ne legyünk már ennyire cinikusak és flegmák! Hiszen akár ingyenjeggyel is megcsodálhatjuk a Corso-gödröt, a McDriveban kígyózó sorokat, a rendelőintézetből távozó lehangolt pácienseket, az offrottyos főútmenti pécsi „gazdagrétet”, a nagykereszteződésben az útszűkületek miatt taktikázó közlekedési obsitosokat, a frissen letartóztatottak becitálását a főkapitányságra, a délebbre eső „Mordor” nyomasztó gyárkéményeit!

„Sopianaét, a büszke tigrist” tulajdonképpen római hagyományok kötik a panem et circenses-elvhez… Kenyeret és cirkuszt a népnek!… …Ha jól tévedek civilek – nagyjából kéthetente – ingyen étel osztásával gondoskodnak a szimbolikus uránvárosi „híd alatt” a kenyérről. A cirkusz a Maslow-piramis szerint az emberi szükségletek felső fokát képviseli, így arról a pécsi patriciusok döntenek.

Pécs Szeme… Igazából a legönostorozóbb cirkuszi felépítmény az országban, ugyanis az emberiség nagy problémáinak szimbólumait állítja fókuszba, így talán rejtett célkitűzésként empátiára nevel…

Miket láthatsz magad alatt? A kapitalista túlfogyasztás szimbólumait (a Mekit, és az Árkád autóktól roskadozó tetőparkolóját); „völgyzugoly” alacsonyabb egzisztenciájú lakosait … Nemutolsó sorban pedig büszkén vállaljuk befejezetlen építkezéseinket, nagyszabású pénztemetőinket… Nem törekszünk más városokhoz hasonlóan a megyeszékhely nevezetességeit, kiemelkedő szépségeit bemutatni. Szerencsénkre a Misina tízszer olyan magas, mint az óriáskerék, így azt nem lehet nem-megcsodálni az 50 méterre felemelő kabinból. (Mondjuk talajmentén sem nehéz kiszúrni a Mecseket a TV-tornyával – csaxólok).

Legvégül arra jutottam, hogy ez az óriáskerék már önmagában műalkotás. Kívülről csodálva nyújtja a legpazarabb élményt. Fenséges, módfelett kivilágított geometriai alakzat…

A bizalom köre szubjektíve’ annak a legszebb, „aki benne van”, Aki a körön kívül marad, az objektív rálátást kaphat a szemközti vurstliból.

Nem tudom, hogy zenét ott lehet-e kérni, pedig szívesen dodzsemeznék a Kispál és a borz Húsrágó hídverőjére:

„Holnap kijön egy óriás
Téged megesz, engem elás
És nem csinál semmi mást
Ez a kurva nagy óriás.”