Címlap Sport A Jóisten sem...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felejthetetlen döntővel zárult a katari labdarúgó-világbajnokság, amely láttán tényleg csak keresgélni lehet a szavakat, mert annyi fordulat, izgalom volt benne, amennyit a legzseniálisabb hollywoodi forgatókönyvíró sem tud magából kisajtolni. A lényeg: Argentína tizenegyespárbaj után győzött, így a meccsen két gólt szerző, plusz a büntetőjét is értékesítő Lionel Messi világbajnok lett.

Vajon milyen lehet most argentinnak lenni? A kérdés költői. Kurva jó lehet!

A katari labdarúgó-világbajnokság döntője délután négy órakor kezdődött és hétkor ért véget, de néztük volna még órákon át. Mert egészen fantasztikus, magas színvonalú, izgalmas meccset hozott össze ez a két kiváló csapat, Argentína és Franciaország – látva ezt a mérkőzést, senki sem vitathatja, hogy ennek a két válogatottnak ott volt a helye a fináléban!

Amelyen nagyon sokáig úgy tűnt, hogy az argentinok simán felülnek a trónra. Az első félidő végére ugyanis a két zseni, Lionel Messi és Ángel Di María góljaival 2-0-ra vezettek a dél-ameriakaiak, és megállíthatatlanul robogtak harmadik világbajnoki címük felé. Minden bizonnyal meg is szerezték volna a rendes játékidőben, ha a túloldalon nincs egy mindössze 23 éves csillag, Kylian Mbappé, aki egymaga tartotta meccsben Franciaországot: a hajrához közeledve két percen belül kétszer is betalált, ezzel hosszabbításra mentette a csatát.

A ráadásban pedig végképp tövig rághattuk a már amúgy is alaposan megrongált körmeinket. Messi révén megint közel kerültek az argentinok az aranyhoz, már csak pár percet kellett volna kibírniuk, de megint jött ez a fránya Mbappé fiú, aki büntetőből egyenlített.

A végsőkig húzta tehát a két csapat a döntést, jöhetett a tizenegyespárbaj! Az első párban letudta a maga feladatát a két főszereplő, Lionel Messi és Kylian Mbappé, mindketten berúgták a sajátjukét, hogy aztán végignézzék, mire mennek a többiek. A franciák húzták a rövidebbet: a rutinos játékosokat, Griezmannt és Giroud-t is nélkülöző (és akkor Benzemáról még nem is beszéltünk) csapatból Coman és Tchouaméni is hibázott, az ellenfélnél viszont senki, így amikor Montiel belőtte a büntetőt, Argentína megnyerte a harmadik világbajnoki címét (1978 és 1986 után).

Lionel Messi pedig a mennybe ment. A Jóisten sem akarhatta, hogy ne legyen világbajnok!

Argentína–Franciaország 3-3 (2-0, 2-2, 2-2) – tizenegyesekkel 4-2

Labdarúgó-világbajnokság, döntő. Katar, Loszaíl, Loszaíli Nemzeti Stadion, 88 966 néző. Vezette: Marciniak (lengyel). Argentína: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), Enzo Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 103.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni. Franciaország: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (Thuram, 41.), K. Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

Gólszerzők: Messi (23., 109. – az elsőt 11-esből)Di María (36.)ill. Mbappé (80., 81., 118. – az elsőt és a harmadikat 11-esből).

A tizenegyeseket belőtte: Messi, Dybala, Paredes, Montiel, ill. Mbappé, Kolo Muani. Kihagyta: Coman, Tchouaméni.

Annál többet nem nagyon lehet tenni, mint amennyit Kylian Mbappé tett ebben a döntőben a csapatáért. Le a kalappal! (Fotó: AFP)
Egy kupacban Argentína: három gólt is lőttek a dél-amerikaiak, de így is büntetőzniük kellett – abban aztán sokkal jobbak voltak (Fotó: AFP)
Az egyik legszebb pillanat: Messi a döntő után átölelhette a gyerekeit (Fotó: fifa.com)
A győztesnek járó trófea (Fotó: fifa.com)