Címlap Sport A pécsi fiúkn...

A pécsi fiúknak volt esélyük a győzelemre is a Kékszalagon, végül negyedik helyen értek célba. Bravó!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon közel volt az első hely, a harmadik pedig tuti meglett volna, ha nem kockáztat a pécsi legénységgel vitorlázó Ribstory az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon – a Behek István vezette hajó végül a negyedik helyen futott be a patinás balatoni versenyen. Ott, ahol 556-an álltak rajthoz!

Már csak egy kilométerre voltak a balatonfüredi céltól, a biztos harmadik helyen vitorláztak, amikor úgy érezték, ha kockáztatnak, akár a győzelmet is megcsíphetik. Az pedig életre szóló élmény lett volna.

– A tihanyi „csőből” tiszta harmadikként jöttünk ki. Már csak egy kilométer volt hátra a befutóig, amikor láttunk egy szélcsíkot, úgy gondoltuk, megpróbáljuk elérni, és akkor megelőzzük az előttünk szélcsendben, egy helyben álló két hajót – mesélte a Pécs Aktuálnak Behek István, a Ribstory kormányosa. – Sajnos nem jött be, mert mire odaértünk, felszívódott. Úgyhogy végül negyedikek lettünk, de egyáltalán nem bánkódunk, mert ez egy csodálatos eredmény! A verseny előtt szerettünk volna odaérni az első hat-hét hajó közé, a negyedik pozíció óriási meglepi!

Amikor lapunk pénteken utolérte a pécsi csapatot (Behek István kormányos, Barta Dávid, Horváth Viktor, Tinusz Miklós, Behek Dávid), még mindig vízen voltak. Pedig csütörtökön 9-kor rajtoltak Balatonfüreden, majd este kilenc előtt három perccel értek be a célba ugyanott.

– Ezúttal a nézőknek mentünk egy gyorsasági versenyen. De bevallom őszintén, most már kicsit elég a vitorlázásból: május óta minden hétvégén gyakoroltunk, edzettünk, enélkül itt nem lehet eredmény elérni. Úgyhogy szeptemberig nem szeretnék hajóra szállni! Mondjuk jobb is így, mert a feleségeink eléggé ki vannak már akadva, szerencsére az eredmény miatt azért megbocsájtottak nekünk.

A jó eredményhez egyébként Behek István szerint jó hajóra, remek szponzorra és sok ráfordított időre van szükség. A Ribstoryt tavaly vették, Svájcból került a Balatonra, és mint a jelenlegi helyezés mutatja, abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

– A Genfi-tavon versenyzett eddig, és miután újakat hoztak, eladták a régebbieket: immár öt ilyen hajó van a Balatonon. Újonnan számunkra elérhetetlen lett volna egy ilyen hajó, hiszen másfél millió euróba kerülne. De a Ribstory így is patika, el lehet képzelni, a svájciak mennyire vigyáztak rá, rendben tartották! Érdekesség még, hogy volt egy svájci edzőnk is, aki nagyon sokat segített, hogy minél előbb összeismerkedjünk a hajóval.

Az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj abszolút végeredménye: 1. RSM 11:42.12, 2. Raiffeisen Fifty-Fifty 11:44.26, 3. AUDAX Django 11:51.39, 4. Ribstory 11:57.25.

A verseny jelenleg is tart, a többi pécsi induló – mert akadnak jócskán – cikkünk megjelenéséig még nem ért célba.