Címlap Sport A záróakkordj...

A záróakkordjához érkezett dr. Rátgéber László habilitációs eljárása

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A sportot, mint gyakorlati munkát olyan elméleti háttérrel vértezte fel, hogy a kettő kölcsönösen megtermékenyíti egymást, beszélt prof. dr. Sulyok Endre, a Habilitációs Bíráló Bizottság elnöke dr. Rátgéber László tudományos előadásáról. A pécsi sikeredző maximális pontszámot kapott a bizottság mindhárom tagjától.

Habilitációs eljárása keretében „Az aerob állóképesség és az eredményesség összefüggése női kosárlabdázóknál” címmel – a koronavírusjárvány-helyzetre tekintettel online felületen – tudományos előadást tartott ma dr. Rátgéber László. A háromtagú Habilitációs Bíráló Bizottság elnöke prof. dr. Sulyok Endre, az MTA doktora, professor emeritus (Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Dékáni Hivatal) volt, további bizottsági tagok: prof. dr. Szabó Tamás egyetemi magántanár, igazgató (Nemzeti Sportközpontok Sporttudományi és Diagnosztikai Központ), valamint dr. habil. Balogh László intézetigazgató, egyetemi docens (Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet) volt.

A tudományos előadást megelőzően dr. Rátgéber László – a habilitációs eljárások menetének megfelelően – tantermi előadásokat tartott a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Előadásának címe: „Integrált teljesítményhatóságú rendszer”, vagyis „Integral High-Performance System”.

– A bizottság és a saját benyomásom is az volt, hogy nagyon alapos és fontos tudományos előadást hallhattunk dr. Rátgéber Lászlótól. A sportot, mint gyakorlati munkát olyan elméleti háttérrel vértezte fel, hogy a kettő kölcsönösen megtermékenyíti egymást – fogalmazott prof. dr. Sulyok Endre. – Az különösen tetszett, hogy előadásával nem zárt le egy folyamatot, hanem új kutatási irányokat nyitott, amelyeknek az eredményei közvetlenül visszaforgathatóak lesznek a gyakorlati edzésmunkába. Tartalmilag tökéletesen megfelelt minden követelménynek, az előadásmódja pedig lehengerlő és nagyon meggyőző volt.

Dr. habil. Balogh László kiemelte, manapság rengeteg tudományos ismeret, adat, know-how, eszköz ömlik a szakemberekre. Rátgéber László lehet az egyik olyan karizmatikus úttörő, aki a sok irreleváns adat mellől kiszűri a relevánsakat, a lényegeseket, és képes lehet arra, hogy a szakmai munka, az edzések, valamint a sporttudomány közötti kényes egyensúlyt megtalálja. Prof. dr. Szabó Tamás hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy egy nemzetközileg is elismert gyakorlati szakember tudja, a továbblépéshez elengedhetetlen a tudomány. Ezen a szinten ugyanis már olyan problémákkal találkozik, amelyeket nem lehet stopperral kezelni.

– Az aerob állóképesség örökzöld téma. Amit ma hallottam Rátgéber Lászlótól, az egy modern elképzelés, merem állítani, hogy hasonló cipőben járunk! A gyerekek kapcsán igenis nagyon sok mindent fel kell térképezni ahhoz, hogy megfelelő elemzéseket lehessen készíteni.

Dr. Rátgéber László előadást tartott a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán

Dr. Rátgéber László, egyetemi adjunktus, egyetemi tanulmányait az újvidéki Testnevelési Egyetemen kezdte, ahol 1993-ban szerzett kosárlabda szakedzői diplomát. 2009-ben Belgrádban az ALFA Egyetem Sportmenedzsment szakán megszerezte az Edzéstechnológiák menedzsere címet, majd 2011-ben ugyanitt elvégezte a mesterképzést. A jelölt doktori fokozatát 2014-ben szerezte az egészségtudomány területén, a Pécsi Tudományegyetemen, amit summa cum laude minősítéssel értékeltek.

Egyetemi oktatási és kutatási tevékenysége kiemelkedő, 2015 óta a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, Rekreáció szervezés BSc és Fizioterápia MSc szakirányon tanít, a Teljesítménydiagnosztikai és Teljesítménysport Labor munkacsoportjának vezetője, valamint a posztgraduális képzésben is szerepet vállal. Mindemellett 2016 óta a Testnevelési Egyetem MSc edzői szakának oktatója, közreműködik a Sportági Intézet nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében, az Intézet nemzetközi kutatási programjaiban. Az Újvidéki Egyetem, valamint a belgrádi Egészségügyi, Testnevelési és Sporttudományi Központ vendég előadója. Ezen kívül tudományos pályázatok, kutatásfejlesztési projektek résztvevője.