Konkoly Zsófia két aranyérmet is szerzett a Madeirán megrendezett világbajnokságon: 200 vegyesen és 100 pillangón is a dobogó tetejére állhatott
Címlap Sport Az év sportol...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége január 9-én, hétfőn új helyszínen, a budapesti Operaházban rendezi meg az M4 Sport - Az Év Sportolója Gála 2022 díjátadóját. Az eseményen biztosan ott lesz a kiváló pécsi paraúszó, Konkoly Zsófia, aki kategóriájában bekerült a szűkített listába, vagyis a díjra esélyes három jelölt közé!

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által immár 65. alkalommal kiírt év sportolója-szavazás díjátadó ünnepségére január 9-én kerül sor, s a díjátadók között ott lesz Novák Katalin köztársasági elnök és Fabio Capello, a Real Madrid labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője is. A szavazatok alapján a férfiaknál például a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, az úszó Milák Kristóf és a kardvívó Szilágyi Áron, míg a nőknél az öttusázó Gulyás Michelle, a tornász Kovács Zsófia és az atléta Kozák Luca került a legjobb három közé.

A fogyatékos sportolók esetében három kategóriát jelöltek meg, s a nőknél ott van a szűkített listán, a legjobb háromban a kiváló pécsi úszó, Konkoly Zsófia is! Könnyen lehet tehát, hogy a PSN Zrt. versenyzője kapja majd meg ezt az elismerést, a két ellenfele a szintén paralimpikon úszó Pap Bianka, illetve a paralimpikon asztaliteniszező, Szvitacs Alexa.

– Nagyon jólesik, hogy akárcsak tavaly, idén is ott vagyok a három jelölt között – mondta a Pécs Aktuálnak Konkoly Zsófia. – Biztosan nagyon nehéz lehet különbséget tenni érmek, eredmények, sikerek között. Tavaly Pap Biankát választották az Év sportolójának, akivel 2022-ben is nagyon hasonló eredményeket értünk el.

S hogy milyen eredményei voltak Jancsik Árpád tanítványának 2022-ben, a tokiói paralimpiát – amelyen 100 méter pillangón aranyérmes lett, 200 vegyesen és 400 gyorson pedig második helyen végzett – követő esztendőben? A Madeirán megrendezett világbajnokságon két aranyérmet is besöpört, nyert 200 vegyesen és 100 pillangón, továbbá második lett 400 gyorson!

– A 2022-es esztendőben nem vettem részt sok versenyen, amelyeken viszont ott voltam, azokon nagyon sikeresen szerepeltem! A legfontosabb természetesen a madeirai világbajnokság volt, amelyen két arany- és egy ezüstérmet szereztem – ezek voltak az első világbajnoki címeim. Nagyon örültem annak is, hogy a berlini világkupán 200 pillangón világcsúcsot úsztam. A tokiói paralimpia évét, 2021-et nyilván nem lehetett überelni, de úgy érzem, 2022-ben is nagyon jó évem volt, kihoztam belőle a maximumot!

Idén is lesznek komoly feladatai Zsófinak a medencében (aki egyébként a Pécsi Tudományegyetemen szociális munka szakon másodéves hallgató), hiszen 2023-ban is rendeznek világkupát és világbajnokságot. Utóbbi különösen fontos, ugyanis itt kvalifikálhatja magát a 2024-es paralimpiára, amelynek a gyönyörű francia főváros, Párizs ad majd otthont.

A 2022-es évben is volt oka mosolyogni a pécsi úszónak, hiszen nagyon jó eredményeket ért el
Nagyon ütős pécsi trió: Konkoly Zsófia, mellette edzője, Jancsik Árpád, a bal oldalon pedig klubtársa, Iván Bence