Dibusz: most van a legmagasabban a léc!

A Ferencváros kapusa szerint nagy előrelépést jelentene, ha Pécsett új stadion épülne

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fradival bajnok lett, az Európa-ligában szerepelt, a válogatottban számítanak rá, ráadásul nyolc hónapja a kisfia, Bence is óriási örömet szerez neki és párjának – nem csoda, hogy Dibusz Dénes számára kerek a világ. A Sellyéről induló kiváló kapus a Pécs Aktuálnak adott interjújában beszél a (nem létező) belgiumi lehetőségről, a legutóbbi és a következő szezonról, a PMFC-ről és a pécsi stadionhelyzetről is.

– A belgiumi lehetőség csak kamu, kacsa? Nemrég a sajtó gyakorlatilag eladta Antwerpenbe, ám manapság már arról szólnak a hírek, hogy nem megy sehova.
– Engem nem keresett senki, úgyhogy erről nem szeretnék többet mondani – fogalmazott Dibusz Dénes, a Ferencváros labdarúgócsapatának 29 éves kapusa, aki nemrég érkezett vissza családjával (amely immár háromtagú: nyolc hónapja született meg a kis Bence) egy horvátországi nyaralásról.

– A közelmúltban szerződtette a Fradi a szintén válogatott Bogdán Ádámot, nyilván ezért vizionálták a távozását. Nagy rivális érkezett, hogy kezeli a helyzetet?
– Normális dolog, hogy a csapat mindig szeretne erősíteni. Tavaly Gróf Dávid érkezett, most Bogdán Ádám. Nekem nem ezzel kell foglalkoznom, hanem azzal, hogy továbbra is tökéletesen felkészüljek a következő szezonra, jó teljesítményt nyújtsak az edzéseken. Ha ez így lesz, akkor a folytatásban is az én nevemmel kezdődik majd a Ferencváros csapata. Bármikor, bárki is volt a riválisom, mindig úgy mentem bele egy ilyen párharcba, hogy győzzön az, aki jobban megérdemli! Bízom benne, hogy a következő években még jelentősen tudom gyarapítani a Fradi színeiben lejátszott mérkőzéseim számát.

– Sejtésem szerint abban is bízik, hogy hasonlóan sikeresek lesznek, mint a legutóbbi idényben!
– Nagyon sikeres szezonunk volt! Megadta az alaphangot, hogy bejutottunk az Európa-liga csoportkörébe – régi vágya volt ez a klubnak, a játékosoknak. Bejutottunk és belekóstoltunk abba, milyen is az európai elit, ez egy nagyon jó tapasztalatszerzés, tanulási fázis volt számunkra. Annak érdekében, hogy a következő szezonban is jó esélyünk legyen legalább idáig eljutni, nagyon fontos volt, hogy megszerezzük a bajnoki címet. Amikor bejutottunk a csoportkörbe, a vezetőség részéről el is hangzott, hogy mindez szép, jó, de innentől a bajnoki szereplés élvez prioritást, az, hogy az elsőségnek köszönhetően beverekedjük magunkat a Bajnokok Ligája-selejtezőjébe. Ezt sikerült teljesítenünk, már négy fordulóval a zárás előtt bebiztosítottuk az aranyérmet.

A vezetőedzőnek Önre sem lehetett egy rossz szava sem a menetelés során, kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott.
– Valóban voltak fontos védéseim, jó meccseim. A legfontosabb, hogy kevés legyen a hiba és ennek is köszönhetően tudjuk hozni a pontokat. Szerencsére kevés olyan mérkőzésünk volt, amelyre nem gondolok vissza jó szívvel. Úgy érzem, valóban rendben volt a teljesítményem.

Mi a cél a következő szezonban?
– Nálunk mindig alap a bajnoki cím és a kupagyőzelem. Ha olyan lenne a következő idényünk, mint az előző, szerintem senki sem lenne elégedetlen. Persze a cél az, hogy próbáljunk előrelépni, még közelebb kerüljünk a BL-csoportkörhöz, vagy akár be is jussunk oda. Nagyon nehéz lesz! A járványhelyzet miatt új lesz a lebonyolítás, a playoffig egymeccses párharcokat vívnak majd a résztvevők: nagyon érdekes lesz így a selejtező, fontos lesz a sorsolás, az, hogy ki játszik hazai pályán, és egy–egy hiba, figyelmetlenség biztosan nagyon felértékelődik. A szerencsére is szükség lesz. Olyan ez, mintha minden héten kupadöntőt vívna a csapat. Bízom benne, hogy így is előre tudunk lépni. Most van a legmagasabban a léc, megpróbáljuk megugrani.

A Fradiról ugorjunk át korábbi csapatára, a PMFC-re: a piros-feketék vették az akadályt, felkerültek az NB II-be. Örült neki?
– Természetesen! Ha jól emlékszem, két éve is összejöhetett volna, kár érte, hogy akkor nem sikerült. Mindegy, a lényeg, hogy megvan! Amióta eligazoltam, folyamatosan követem a csapat szereplését. Amikor még az NB I-ben volt, a meccseire is többször kilátogattam, az alacsonyabb osztályokban viszont elsősorban az eredményeit figyeltem. Mondjuk arra élesen emlékszem, hogy egy megye I-es Szászvár elleni rangadót megnéztem élőben a neten! Sólyom Csabinak köszönhetően egyébiránt napra kész vagyok az ottani helyzettel kapcsolatban, és Helesfay Donáttal is rendszeresen tartom a kontaktot. Hallottam az új tulajdonos esetleges szerepvállalásáról is, így talán megnyílhatnak olyan lehetőségek, amelyek az előző években nem voltak adottak Pécsett. A csapattal kapcsolatban nagyon szimpatikus számomra, hogy sok a fiatal, élvezetes, jó támadófocit játszanak – kíváncsi vagyok, mire lesz képes a PMFC a másodosztályban.

– Az utóbbi időben nem csak a második vonal téma a Mecsekalján, sokat beszélnek egy lehetséges új stadionról is. Kell Pécsre új aréna?
– Nagy előrelépés lenne, egy új stadionnak köszönhetően javulnának a körülmények. Az újmecsekaljai létesítmény jó néhány évtizedet kiszolgált már, és itt nem csak az öltözőkre, a lelátóra, a klubházra gondolok, hanem magára a pályára is. Sokat dobhatna a csapaton, akár az eredményességén is, ha olyan lehetőségek között dolgozhatna, amilyen néhány NB II-es klubnál már tetten érhető. A szívemhez egyébként nagyon közel áll a jelenlegi stadion, szóval azt se bánnám, ha ezt újítanák fel, pofoznák ki – a lényeg az, hogy fejlődjön az infrastruktúra, javuljanak a körülmények. Én személy szerint nagyon örülnék neki, ha Pécs is bekerülne azon városok közé, amelyek új arénával büszkélkedhetnek, mert biztos vagyok benne, hogy a pécsi futballszerető közeg értékelné ezt, és ki is lenne használva az új létesítmény!

Előző sztori

Horvátország “zöld marad”, tervezhetünk a nyaralással!

Következő sztori

Nem mondhatott igazat a necces teljesítési igazolások ügyében a pécsi polgármester

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1